Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pad izvoza
  • 18.08.2015. 13:30

Od namještaja traženiji drvni proizvodi!

Izvoz drva, proizvoda od drva i namještaja pao je u prva četiri mjeseca ove godin. Ipak, preteže kategorija drvo i drvni proizvodi (oko 65 posto), u odnosu na namještaj.

Foto: depositphotos.com, lucidwaters
  • 230
  • 9
  • 0

Izvoz drva, proizvoda od drva i namještaja bio je u prva četiri mjeseca ove godine 14,8% manji u odnosu na isto razdoblje lani, a kako se istovremeno uvoz zadržao na istoj razini, pozitivna bilanca smanjena je za 68 milijuna američkih dolara, na 198 milijuna, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Ipak, u analizi, objavljenoj u utorak, analitičari HGK ocjenjuju kako taj zastoj ne mora nužno značiti i lošije rezultate na godišnjoj razini te kako kako drvno-prerađivačka industrija ima još prostora za rast.

Izvoz drvne industrije ima trend rasta

Udio izvoza drvne industrije u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom od 2012., kada je iznosio 7%, ima trend rasta, pa je u 2014. udio porastao na 9%. Rast izvoza u 2013. u odnosu na prethodnu godinu iznosio je 21%, a u 2014. daljnjih 18%, navode iz HGK. Napominju i kako je pozitivna bilanca prisutna i u kategoriji drva i proizvoda od drva i u kategoriji namještaja, no udio kategorije namještaja u ukupnoj bilanci drvno-prerađivačke industrije iznosi samo 17%.

Pretežu drvo i drvni proizvodi

Promotri li se detaljnije struktura izvoza, vidljivo je kako vrijednosno preteže kategorija drvo i drvni proizvodi (oko 65%), u odnosu na namještaj. Nadalje, finalni proizvodi u odnosu na proizvode nižeg stupnja prerade (piljeno drvo, ogrjevno drvo i neobrađeno drvo) u izvozu sudjeluju s 55%, navode iz HGK.

Finalni proizvodi traženiji

Zamjenica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Žaklina Jurišić ističe da "podaci pokazuju kako drvno-prerađivačka industrija ima još prostora za rast, posebice u segmentu proizvodnje proizvoda s većom dodanom vrijednošću".

"Naime, hrvatska drvna industrija može biti jedan od pokretača gospodarskog razvoja, na upotrebi vlastite kvalitetne sirovine iz održive proizvodnje, primjeni vlastitog znanja, i inovacija i dizajna te regionalni lider u proizvodnji drvenih proizvoda i namještaja visoke dodane vrijednosti", zaključuje Jurišić u komentaru.

Foto: depositphotos.com, lucidwaters


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Drvna industrija Drvo Proizvodi od drva Namještaj Drvno-prerađivačka industrija Izvoz drva Žaklina Jurišić Dodana vrijednost Gospodarski razvoj Prerada drva HGK Namještaj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]