Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodena stihija
  • 19.11.2022. 13:30
  • Primorsko-goranska, Delnice

Obilne kiše stvorile velike probleme šumariji Delnice

U Gorskom Kotaru obilne kiše su digle razine rijeka Bjelice i Kupe do povijesnih razina, a bujice koje su se slijevale niz obronke padina činile su štetu šumarskoj infrastrukturi.

Foto: Šumarija Delnice
  • 1.623
  • 92
  • 0

Silne kiše koje su sredinom i krajem rujna nakon dugog sušnog razdoblja pogodile Hrvatsku napravile su velike štete i u Gorskom Kotaru. Voda koja se u slapovima slijevala prema dolini rijeke Kupe nosila je sve pred sobom, a šteta se još uvijek zbraja. Stradale su kuće, štale, prometnice i ostala infrastruktura, a pojedini domovi bili su nekoliko dana bez struje i vode.

I šumari također zbrajaju štetu. U cijeloj priči najviše je stradala šumarija Delnice, pogotovo niži dijelovi prema dolini Kupe.

"Prva velika kiša pala je 16. rujna i tada je vodostaj rijeke Kupe kod mjesta Kupa dosegnuo nevjerojatnih 504 cm što je najviši vodostaj još od 1966. godine. Već 27. rujna pala je nova velika kiša koja je na istom mjestu Kupu napunila do 517 cm što predstavlja treći rekordni vodostaj ikada zabilježen", priča nam Iva Polić, upraviteljica šumarije Delnice. 

Vodostaj dviju rijeka, Kupe i Bjelice tih je dana opasno prijetio. Obje su se u oba navrata izlile iz svojeg korita no na sreću, brzinom kojom se razina vode podigla, isto se tako i spustila, no ostao je nered a kako stvari stoje, najviše štete imali su šumari. Silne količine padalina koje su pale u kratkom razdoblju i to nakon nekoliko mjeseci suše, stvorili su vodotoke gdje ih godinama nije bilo što je dovelo do velikih bujica koje su u šumi odnijele infrastrukturu tvoreći nove vodotoke koji su nosili sve pred sobom.

Najveća šteta u GJ Brod na Kupi 

Stradale su ceste, šumske vlake i putovi, a najveća šteta je u GJ Brod na Kupi, kojoj da problemi ne budu samo na infrastrukturi, ističe gospodarska osnova.

"Upravo radi završetka osnove, rađene su nove ceste kako bi se propisani radovi mogli završiti. Te ceste su sada uništene a u šumi je ostalo zarobljeno oko 1.500 kubika drvne mase do koje je nemoguće prići. Bojim se da zbog kratkoga roka neće biti moguće završiti navedene radove. Čekamo inspekciju da napravi uviđaj te ćemo nakon toga početi raditi propisane korake", navodi upraviteljica.

Šteta je ogromna

Na žalost, infrastruktura je uništena do te mjere da će se teško išta uspjeti napraviti do kraja godine. Pogotovo što dolazi zima, a kad u ovim krajevima padne snijeg, nemoguće je ući u šumu. I to po uništenim cestama.

Terenskim obilaskom šumske infrastrukture utvrđena je financijska šteta u iznosu od 819.144 kuna koja obuhvaća samo najnužnije popravke kako bi završili započete radove pridobivanja drvnih sortimenata.

Pojava vododerina 

Da situacija nije dobra potvrdio nam je i revirnik Nikola Trbović koji nam je pojasnio situaciju.

"Niti jedna prometnica se ne radi za ovako ekstremne uvjete. Golema količina kiše koja se slijevala niz padine nosila je veliku količinu blata, kamenja i organskog materijala koji je začepio propuste za vodu zbog čega je došlo do nagomilavanja vode koja je negdje morala oteći", govori Trbović.

Pojavile su se, kaže, vododerine na samim prometnicama koje je voda dalje dubila čineći prometnice neupotrebljivima. Šumski red koji je bio uspostavljen na dijelovima radilišta sada je razbacan po cijeloj šumi, a dio je bujicama završio upravo u vodopropusnim kanalima.

Teško je predvidjeti kako će se ova situacija razriješiti no jedno je sigurno. Uslijed klimatskih promjena ovakve situacije bit će sve učestalije i na njih se moramo pripremiti.


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Šumarija Delnice Vodena stihija Štete Sanacija Iva Polić Nikola Trbović


Autor

Goran Vincenc

Više [+]

Glavni urednik časopisa "Hrvatske šume".


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.