Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita hrasta
  • 09.02.2018. 15:00

Oak protection projektom žele zaštititi hrast

U mađarskom gradu Pečuhu održana je početna konferencija projekta Zaštita hrasta lužnjaka u prekograničnom području. Za provedbu projekta ukupno je odobreno 638.664,62 eura.

  • 182
  • 11
  • 0

Hrast lužnjak i ostale autohtone vrste dravskoga bazena ugrožene su klimatskim promjenama i invazivnim vrstama, stoga je potrebno pojačati monitoring kako bi šumarski stručnjaci lakše došli do rješenja problema ugroženosti sastojina, rečeno je na početnoj konferenciji projekta Oak protection održanog u mađarskom gradu Pečuhu.

U prosincu je u mađarskom gradu Pečuhu održana početna konferencija projekta "Protection of English oak in cross-border area (Oak protection)" ili Zaštita hrasta lužnjaka u prekograničnom području (Zaštita hrasta), još jedan projekt u nizu u kojem sudjeluju Hrvatske šume, a koji se financira EU sredstvima. Nositelj projekta je mađarska šumarska tvrtka Mecsekerdő Zrt. Dok Hrvatske šume d.o.o., UŠP Našice sudjeluju kao partner. Riječ je o projektu koji za cilj ima zaštitu prirodnih lužnjakovih šuma kroz procese potrajnog gospodarenja uspostavljanjem mjernih stanica koje će davati egzaktne podatke potrebne kako bi se očuvala prirodna hrastova šuma s obje strane granice.

Za provedbu projekta ukupno odobreno 638.664,62 eura

Kako bi to ostvarili, s obje strane granice postavit će se sustav mjernih stanica podzemnih voda koji će biti digitaliziran. Analizirajući invazivne vrste i druge ugroze uz podatke o podzemnim vodama, šumarski stručnjaci dobit će bolji uvid u prirodne i klimatske faktore te će sukladno tomu moći povući i konkretnije poteze na terenu kojima će se štititi prirodni fenomen autohtonih šuma.

Za provedbu projekta ukupno je odobreno 638.664,62 eura od kojih EU fond sudjeluje s 542.847,92 eura (85%). Upravi šuma Našice pripada 231.028,37 eura dok mađarskim partnerima pripada 407.616,25 eura.

U uvodnome govoru, Tamas Kocsis rukovoditelj službe razvoja tvrtke Mecsekerdő Zrt. najavio je govornike i projekte u kojima će u narednom razdoblju sudjelovati tvrtka Mecsekerdő s partnerima iz Hrvatskih šuma. Istaknuo je važnost projekta za oba partnera te za ekosustave obiju država.

Program menadžerica iz odjela prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska Andrea Kakas predstavila je brojkama dosadašnju suradnju između dviju zemalja s posebnim naglaskom na trenutno financijsko razdoblje 2014-2020 pozvavši pri tome nove potencijalne partnere na suradnju u drugom pozivu koji će uskoro biti objavljen.

Milan Kiss, stručni suradnik za razvoj predstavio je prisutnima ciljeve i aktivnosti vezane za projekt Oak protection. U sklopu projekta napravit će se 43 bunara i sedam digitaliziranih meteoroloških postaja kako bi se preciznije došlo do podataka u dva vegetacijska razdoblja koliko traje projekt.

Endre Burian, rukovoditelj odsjeka za šumarstvo i zaštitu prirode predstavio profesionalne aspekte opravdanosti projekta te probleme i izazove u upravljanju šumama koje se dotiču ovoga projekta.

Podzemne vode važne za život zajednica hrasta lužnjaka

Projekt s hrvatske strane predstavila je Nataša Rap, rukovoditeljica Odjela za ekologiju UŠP Našice navevši prilikom izlaganja kako je na prostoru našičke uprave čak 90% šuma prirodnog porijekla no zbog meliorativnih zahvata u poljoprivredi, došlo je do poremećaja prirodnih tokova voda što ugrožava sastojine hrasta lužnjaka na području od preko 20.000 ha. Iz podataka s Hrvatskog šumarskog instituta vidljivo je kako nivo podzemnih voda konstantno opada, a upravo su podzemne vode važne za život zajednica hrasta lužnjaka. Stoga postoji potreba za boljim sustavom i modernizacijom motrenja podzemnih voda koji će se ostvariti pomoću digitaliziranih piezometara. Svi dobiveni podaci bit će dostupni za javnost a kao krajnji rezultat kartirat će se invazivne vrste koje ugrožavaju ekosustav lužnjakovih sastojina.

Prisutnima se obratio i Sabolcs Zavocsky, direktor Nacionalnog parka Dunav-Drava koji je predstavio ciljeve i aspekte zaštite prirode u Dravskoj nizini. Naglasio je kako su očuvanje i zaštita te monitoring prioriteti Nacionalnom parku koji je ovaj stupanj zaštite dobio 1996. godine. Poseban osvrt dao je važnosti gospodarenju autohtonim vrstama te samim time i uklanjanju invazivnih vrsta kao jednim od prioriteta gospodarenja zaštićenim područjem.

Autor i foto: Goran Vincenc; Časopis Hrvatske šume


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Hrast Zaštita Mađarska Hrvatske šume Oak protection EU sredstva Podzemne vode Klimatske promjene


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/