Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićne jelke
  • 27.12.2017. 13:30

Njega božićnih jelki tijekom i nakon blagdana

Ako vaš dom krasi prirodna jelka, neophodno je da doznate i nekoliko osnovnih pravila o ovoj zimskoj ljepotici.

Foto: Clark Harris / Flickr
  • 1.276
  • 59
  • 0

U posljednjih nekoliko desetljeća sve je više ljudi koji vode računa o zaštiti prirode i biodiverziteta. To je vjerojatno i glavni razlog što je broj okićenih umjetnih jelki gotovo svake godine znatno veći od broja prirodnih. Ipak, često se u kućanstvima u kojima se jednom okiti prirodno drvce o umjetnoj više nikada ne razmišlja.

Prirodna jelka u dom unosi svježinu, ljepotu i miris prirode, što nijedna plastična ne može imati. Uz to, nekada se vjerovalo da se zelene jeline grančice unose u kuću kako bi nas podsjećale na ljepotu svježih biljaka i na to da će dugu hladnu zimu uskoro zamijeniti proljeće. Ljubitelji prirode i mirisa borovine sigurno su se ovog Božića odlučili za stabla jelki s korijenom.

U gotovo svim rasadnicima postojala je ponuda četinarskih sadnica koje su namjenski proizvedene u svrhu božićnih jelki. Najčešće vrste koje smo kupili zbog lijepog, dekorativnog izgleda jesu: obična jela, obična smrča, srebrna smrča.

Važno je orošavanje iglica, kako ne bi opadale (_Alicja_ / Pixabay)

Pravilna njega neophodna nakon blagdana

Za jele s korijenom potrebna je posebna njega. Posebno se mora voditi računa o njezi jelke u kućnim uvjetima. Takvim sadnicama duži životni vijek omogućavaju busenovi. Zato bi njih trebalo redovno zalijevati. Grane jelke, suprotno tome, nije preporučljivo zalijevati.

"Poanta je da se busen održi kompaktnim, kao i da se održi vlaga određenog busena, jer osnova svake sadnje je da zrak ne prodre pod korijen i sasuši biljku. Neophodno je i orošavanje biljke, kako iglice ne bi opadale. Baš kako je neophodna adaptacija prije nego što se biljka unese u toplo, kada se iznosi, također je neophodna adaptacija zbog topline prostora. Na kraju je neophodno posaditi i dobro zaliti biljku, savjetuje Mića Babić.

Foto: Clark Harris / Flickr


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.