Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvajmo šume
  • 30.06.2020. 10:30

Ne paliti vatru na otvorenom prostoru! Vidiš požar? Odmah nazovi 193 ili 112!

Ljeti je paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno! Posebno se to odnosi na priobalna i žitorodna područja gdje je naglašena opasnost od nastanka većih požara. 

Foto: ALesik/DepositPhotos
  • 2.550
  • 108
  • 0

Prošlih smo godina i unatoč brojnim naporima svjedočili katastrofalnim štetama od požara. U borbi s vatrenim stihijama nisu sudjelovali samo vatrogasci, već svi koji su se našli na udaru vatre - domaći ljudi i strani gosti, šumari, navijači, dragovoljci sa svih strana. Gorile su šume, pašnjaci, kuće i gospodarski objekti u ruralnim prostorima - stradavale su domaće životinje i divljač.

Topli dani su iznova pred nama, a s njima dolaze i nove opasnosti od požara. Vođeni željom spriječavanja požara i gašenja na na vrijeme, Hrvatske šume su prijašnjih godina nabavile napredne sustave za nadgledanje i dojavu koji će pomoći pravodobnim reakcijama. 

Vidiš požar? Odmah nazovi 193 ili 112!

No, uz svu tehniku i profesionalce, svaki dodani par očiju jednako je bitan. Ugledate li dim ili otvoreni plamen, što god vam se učini da predstavlja opasnost i da bi moglo uzrokovati požar, dojavite odmah na brojeve telefona 112 ili 193

Znate li da svake godine u Republici Hrvatskoj izgori prosječno od 15.000 - 20.000 hektara raslinja? Štete od požara se računaju u desetinama milijuna kuna! Stoga ne paliti vatru na otvorenom prostoru!

Kaznene prijave za štete, prekršajne za paljenje vatre

Važno je znati da je ljeti paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno! Posebno se to odnosi na priobalna i žitorodna područja gdje je naglašena opasnost od nastanka većih požara. Za nepoštivanje propisa o zabrani loženja vatre na otvorenim prostorima, policija pokreće prekršajne prijave, a ukoliko je paljenjem nastala veća šteta ili opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi kaznenu prijavu.


Tagovi

Šumski požari Prevencija Vatrogasci Hrvatske Šume


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/