Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.10.2019. 09:00

Naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma plaćat će manje obveznika?

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Foto: Pixabay/rihaij
  • 838
  • 47
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama

Opis savjetovanja: U skladu s odredbom članka 11. stavaka 1. i 2. Zakona o procjeni učinaka propisa ("Narodne novine" broj 44/17.) Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu.s Obrascima Prethodne procjene za svaki od planiranih nacrta zakona. U skladu s odredbom članka 11. stavka 3. istog Zakona propisano je da se za Prijedlog plana s Obrascima Prethodne procjene provodi savjetovanje u trajanju od 15 dana te je Ministarstvo poljoprivrede postupilo sukladno navedenom. 

Kako navode, Zakonom o šumama („Narodne novine“, br. 68/18 i 115/18) propisano je da pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit te fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak, a u Republici Hrvatskoj obavljaju registriranu djelatnost i ostvaruju ukupni godišnji prihod i primitak veći od 3.000.000,00 kuna plaćaju naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma. Navedena naknada plaća se u visini 0,0265% od ukupnog prihoda ili ukupnih primitaka. Iz predmetnih odredbi Zakona proizlazi da je veliki broj poreznih obveznika u Republici Hrvatskoj dužan plaćati navedenu naknadu (20.000 obveznika) što predstavlja određena opterećenja kako na poduzetnike tako i na administrativnu obradu.

Povećanjem granice ukupnog godišnjeg prihoda i primitka s 3.000.000,00 kn na 7.500.000,00 kn smanjio bi se broj obveznika čime bi se dodatno rasteretilo mikro i malo poduzetništvo te administrativna obrada. Kako bi se isto moglo ostvariti potrebna je izmjena odredbi Zakona o šumama.

Savjetovanje je otvoreno do: 19.10.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Zakon o šumama Naknada Općekorisne funkcije šuma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Završena berba kukuruza, rješena gnoidba za žito i oranje 😁