Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.10.2019. 09:00

Naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma plaćat će manje obveznika?

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Foto: Pixabay/rihaij
  • 850
  • 47
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama

Opis savjetovanja: U skladu s odredbom članka 11. stavaka 1. i 2. Zakona o procjeni učinaka propisa ("Narodne novine" broj 44/17.) Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu.s Obrascima Prethodne procjene za svaki od planiranih nacrta zakona. U skladu s odredbom članka 11. stavka 3. istog Zakona propisano je da se za Prijedlog plana s Obrascima Prethodne procjene provodi savjetovanje u trajanju od 15 dana te je Ministarstvo poljoprivrede postupilo sukladno navedenom. 

Kako navode, Zakonom o šumama („Narodne novine“, br. 68/18 i 115/18) propisano je da pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit te fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak, a u Republici Hrvatskoj obavljaju registriranu djelatnost i ostvaruju ukupni godišnji prihod i primitak veći od 3.000.000,00 kuna plaćaju naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma. Navedena naknada plaća se u visini 0,0265% od ukupnog prihoda ili ukupnih primitaka. Iz predmetnih odredbi Zakona proizlazi da je veliki broj poreznih obveznika u Republici Hrvatskoj dužan plaćati navedenu naknadu (20.000 obveznika) što predstavlja određena opterećenja kako na poduzetnike tako i na administrativnu obradu.

Povećanjem granice ukupnog godišnjeg prihoda i primitka s 3.000.000,00 kn na 7.500.000,00 kn smanjio bi se broj obveznika čime bi se dodatno rasteretilo mikro i malo poduzetništvo te administrativna obrada. Kako bi se isto moglo ostvariti potrebna je izmjena odredbi Zakona o šumama.

Savjetovanje je otvoreno do: 19.10.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Zakon o šumama Naknada Općekorisne funkcije šuma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]