Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko šumarstvo
  • 01.03.2017. 13:30

Najstarije stablo na Balkanu ili skijalište?

Dom najstarijeg stabla na Balkanu ugrožen izgradnjom skijališta.

Foto: bigstockphoto.com, HappyAlex
  • 2.729
  • 132
  • 0

Nacionalnom parku Pirin u Bugarskoj prijeti oduzimanje statusa Svjetske baštine i Natura 2000 zbog planirane neodržive infrastrukture skijališta, obavještavaju iz WWF-a. Ovaj nacionalni park dom je, kako se pretpostavlja, najstarijem stablu na Balkanskom poluotoku.

Radi se o Bajkuševoj muri, 24 metra visokom stablu munike (Pinus heldreichii), čija starost se procjenjuje na 1.300 godina. Ime je dobio po svom pronalazaču, slavnom bugarskom znanstveniku Kostadinu Baykushevu, koji je stablo otkrio i opisao.

UNESCO ili skijalište?

Nacionalni park Pirin ima izuzetnu ljepotu planinskog krajolika, glacijalna jezera, kontinuiranu evoluciju flore te je primjer zdravog, funkcionalnog ekosustava balkanskih visoravni.

Prirodne crnogorične šume dom su medvjeda, sivih vukova, divokoza i 159 vrsta ptica među kojima je i euroazijski troprsti djetlić, najrjeđi djetlić u Europi. Nacionalni park nalazi se u jugozapadnoj Bugarskoj, a sastoji se od većeg dijela planine Pirin od 274 km² na 1.008 - 2.914 metara nadmorske visine. Uz njegove granice nalaze se još dva parka prirode, Bayuvi Dupki - Dzhindzhiritsa, jedan od najstarijih u zemlji, i Yulen, koji zajedno čine 403.32 km² zaštićenog područja.

Mogućnost komercijalne sječe

Park Pirin osnovan je 8. kolovoza 1962. godine u želji da se očuva šuma na najvišem dijelu planine. Tada se prostirao na skromnih 64 km². U Banskom se zatim osnovao odvojeni dio parka, i to 1979. godine, da bi oba dijela pod istim imenom kao Nacionalni park Pirin bili upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 1983. godine.

No, nedavno je pripremljen novi nacrt Plana upravljanja Nacionalnim parkom koji omogućuje gradnju na 12 i pol puta većem teritoriju u odnosu na trenutno područje i može dovesti do komercijalne sječe koja bi utjecala na gotovo 60% parka. Plan bi ugrozio netaknutu prirodu i vrijednosti ekosustava na sjevernom području parka, kao i svoj status UNESCO područja. Zbog velike razlike u reljefu u parku se može naći velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, zbog čega je jedno od najzanimljivijih područja za botaničare i zoologe.

Šumska i alpska klima

Razlikuju se tri biljna pojasa ovisno o visini: šumska klima, podalpska i alpska klima. Tu se nalazi oko 1.300 vrsta viših biljaka i 300 vrsta mahovina (30% cijelog biljnog života u Bugarskoj), od toga je 18 endemskih vrsta poput runolista, simbola Pirina. Oko 2.090 vrsta i podvrsta kralješnjaka se može pronaći u parku, od kojih su 300-tinjak rijetkih vrsta, 214 endemskih i 175 relikta, kao i 15 koji su na međunarodnom popisu ugroženih vrsta.

U parku se može naći šest vrsta riba, osam vrsta vodenjaka i 11 vrsta reptila, 160 vrsta ptica (40 % vrsta ptica Bugarske), te 45 vrste sisavaca (50 % vrsta u Bugarskoj) uključujući 12 vrsta šišmiša, te endemske divlju kozu i mrkog medvjeda.

Pirin - Centar zimnskih sportova

Planina Pirin je izuzetno impresivna i veličanstveno lijepa, a odlikuju je krška područja, oštri piramidalni vrhovi, duboki tjesnaci i predivna ledenjačka jezera. Čak 50 vrhova prelazi nadmorsku visinu od 2.500 metara.

Zbog svoje visine i snježnog pokrivača, Pirin nije samo nacionalni park već i centar zimskih sportova, Skijaški centar nalazi se u Banskom u kojemu je osnovan i nacionalni park, no novim planom upravljanja skijalište se namjerava širiti na štetu zaštićenog područja.

Prije šest godina UNESCO je područje oko skijališta uklonio sa liste zaštićene svjetske baštine, zbog opetovane i značajne izgradnje i urbanizacije koja je ostavila trajne posljedice na okoliš, a sada postoji opasnost da se to dogodi čitavom području nacionalnog parka.

Širenje na štetu zaštićenog područja

Naime, dosadašnjim planom upravljanja sječa šuma bila je strogo zabranjena, no spomenutim izmjenama dozvolila bi se na čak 60% područja parka.

Posljednjih nekoliko godina Bansko doživljava veliki investicijski procvat, izgradnjom novih hotela i ski sadržaja te se razvija potpuno novo skijaško područje, sa super luksuznim hotelima i apartmanima. Iako ovaj problem nije od jučer, s obzirom da je Bansko samo jedno u nizu ilegalnih skijališta diljem Bugarske i Rumunjske, situacija je sada eskalirala te bugarskom Pirinu po prvi puta ozbiljno prijeti gubitak UNESCO-ve zaštite.

Autor: Irena Devčić, Foto: bigstockphoto.com, HappyAlex


Tagovi

UNESCO Pirin Najstarije stablo Balkan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]