Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje šuma
  • 18.03.2014. 13:25

Mine u Hrvatskoj, mine u EU

Opće je poznato da su velike površine šuma i šumskoga zemljišta zagađene minama, što predstavlja golemi problem u razvoju ruralnih predjela. No, Europska komisija zainteresirana je za projekte razminiranja u okviru širih razvojnih projekata.

  • 296
  • 13
  • 0

U Bruxellesu je nedavno održana konferencija pod nazivom „Mine u Hrvatskoj – mine u EU, dokad?", kojoj je za cilj bio podići svijest o opasnosti od mina koje su sada postale problem građana Europske unije. Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je u suradnji s Uredom za razminiranje Vlade RH i Hrvatskim centrom za razminiranje organizirala u Europarlamentu izložbu fotografija koje prikazuju mine u prirodi, metode razminiranja te edukaciju mladih o opasnosti mina.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnik Hrvatskih šuma Boris Ljubojević, voditelj UŠP Osijek koji je na konferenciji prezentirao projekt Naturavita No1. kojem je cilj razminirati i revitalizirati područje Regionalnog parka Dunav – Drava i staviti ga u funkciju koja će omogućiti nesmetani razvoj tog kraja. Nositelj projekta biti će Hrvatske šume sa partnerima, Uredom za razminiranje Vlade RH, HCR-om te Agencijom za regionalni razvoj republike Hrvatske.

Opće je poznato da su velike površine šuma i šumskoga zemljišta zagađene minama, što predstavlja golemi problem u razvoju ruralnih predjela. Prema veličini minski sumnjivog područja prednjače tri županije, Ličko – senjska, Osječko – baranjska i Sisačko – moslavačka županija. Hrvatska je do sada uložila 320 milijuna eura ili 2,4 milijarde kuna kako bi se taj problem riješio, a sredstva nisu smanjivana čak ni za vrijeme krize. Zastupnica Borzan je istaknula kako su ulaskom u EU, građani Hrvatske postali građani EU, a naš problem je postao i problem Europske unije.

Razvojni projekti razminiranja

Ravnatelj opće uprave za ruralni razvoj Pedro Tarno za programe u Bugarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj i Danskoj je pri otvorenju izložbe naglasio kako je njegova Europska komisija zainteresirana za projekte razminiranja u okviru širih razvojnih projekata.

Ravnateljica Ureda za razminiranje Dijana Pleština dodala je kako je nemoguće razmišljati o regionalnom i ruralnom razvoju u Republici Hrvatskoj bez da se uzme u obzir minski sumnjiva područja koja koče daljnji ekonomski i socijalni razvoj naše zemlje. Dužnosnici Komisije koji prate ruralne projekte u Hrvatskoj, kao i predsjednik Kluba zastupnika socijalista i demokrata u EU parlamentu Hannes Swoboda te povjerenik Neven Mimica ohrabruju nas da u naše okvire uvrstimo razminiranje kao preduvjet za uspješni razvoj projekata, a time su naglasili i dodatnu važnost pozicije razminiranja u Partnerskom ugovoru.

Izvor: Hrvatske šume


Tagovi

Hrvatske šume d.o.o Dijana Pleština Neven Mimica Hannes Swoboda Šumsko zemljište Boris Ljubojević Biljana Borzan Edukacija Regionalni park Dunav - Drava Mine


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.