Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvoprerađivačka industija
  • 25.09.2013. 11:24

Mali drvoprerađivači u potrazi za ulagačima

Drvnoj industriji je u 2011. bilo posvećeno samo 0,002 posto medijskog prostora, a mali drvoprerađivači bi moglo uskoro zatvoriti pogone

Foto: RGBStock.com
  • 385
  • 33
  • 0

Mali drvoprerađivači bi mogli uskoro zatvoriti svoje pogone uslijed globalizacije, gubitka starih tržišta i nedostatka sirovine. Kako je rečeno na skupštini Hrvatskog drvnog klastera, dvadesetak poslovnih subjekata u hrvatskoj drvnoj industriji u potrazi je za strateškim ulagačima, a ne nađe li ih, više od 30 posto malih drvoprerađivača moglo bi uskoro prekinuti proizvodnju.

"Trenutačno se za razmjerno male iznose od nekoliko milijuna eura mogu kupiti posrnuli drvni giganti, poput slatinskog Gaja, koji imaju i po 10-15 hektara industrijskog zemljišta", rekao je direktor klastera Marijan Kavran za privredni.hr.

Ambienta, uspješan i atraktivan međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije i vodeći je sajam u ovom dijelu Europe. Na Ambienti će ugledni stručnjaci i znanstvenici prenijeti svoja iskustva i znanja sudionicima stručnih skupova koje organizira Zagrebački velesajam u suradnji sa Šumarskih fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom gospodarskom komorom. Tradicionalno bogat i raznovrstvan program stručnih i popratnih događanja počinje Poslovnim klubom na kojem će gospodarstvenici iz drvno prerađivačkog sektora imati priliku razmijeniti mišljenja s predstavnicima Vlade i vladinih institucija. Interes za izlaganje na Ambienti izrazili su i mnogi strani poduzetnici iz drvnog sektora, a Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je i poljsko-hrvatski forum drvoprerađivača, koji bi se trebao održati početkom 2014.

Najavljeno je i donošenje nove Vladine uredbe o dražbi drvnih proizvoda, kojom bi bio uveden bolji nadzor izvoza, jer je trenutačno oko 70 posto izvoza pogrešno deklarirano. Iako prerada drva i dalje čini oko devet posto hrvatskog izvoza, o njoj se u medijima rijetko govori, a prema podacima Denisa Jelačića sa Šumarskog fakulteta, drvnoj industriji je u 2011. bilo posvećeno samo 0,002 posto medijskog prostora.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Drvoprerađivači Hrvatski drvni klaster Drvna industrija Marijan Kavran Ambienta Izvoz Poljsko-hrvatski forum

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs