Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona sakupljanja sjemena
  • 26.02.2015. 16:25

Lužnjak dobro, jasen nikako!

Kampanja jasena sakupljenog šumskog sjemena trajala je od 6. listopada pa sve do početka prosinca. Iako je sezona bila sa izuzetno mnogo padalina, to se nije odrazilo na urod koji se uglavnom može ocijeniti kao prosječan. Osim jasena.

  • 636
  • 20
  • 0

Kišna godina nije utjecala na kvalitetu i urod šumskoga sjemena, kojeg je prošle godine skupljeno ukupno 1.989.038 kilograma, zbog čega ćemo 2014. godinu pamtiti kao prosječnu kod gotovo svih vrsta kod kojih se prema pravilniku vodi kampanja sakupljanja sjemena.

Kišno razdoblje ipak je utjecalo da šumsko sjeme sazrije nešto ranije negoli je uobičajeno, no to nije značajnije utjecalo na krajnji rezultat. Hrast lužnjak čije se sjeme skupljalo u sjemenskim sastojinama na čak 11 uprava, imao je značajniji urod tek na području UŠP Vinkovci, gdje ga je na kraju preuzeto 1.178.202 kilograma. Treba uzeti u obzir kako je ove godine na tom području vođena i medijska kampanja nastala zbog velikog broja unesrećenih ljudi u proljetnim poplavama, kojima je jesenje sakupljanje žira redovan način popunjavanja kućnoga proračuna.

UŠP Vinkovci i UŠP Našice vode u količini prikupljenog sjemena

Na području cijele Hrvatske preuzeto je ukupno 1.788.088 kg sjemena hrasta lužnjaka, a osim vinkovačkog područja, značajne količine sakupljene su na područjima UŠP Našice gdje je preuzeto 173.075 kilograma, zatim UŠP Bjelovar gdje je preuzeto 137.134 kilograma te UŠP Zagreb gdje je ukupno preuzeto 122.744 kilograma.

Osim lužnjaka, značajne su količine sakupljenog sjemena hrasta kitnjaka kojeg je ukupno otkupljeno 167.312 kg. Kod kitnjaka bilježimo nešto bolji urod žira na području našičke podružnice, gdje je ukupno otkupljeno 60.256 kilograma sjemena. Značajne količine prikupljene su još na području UŠP Osijek (21.011 kg) te UŠP Požega (20.447 kg). Od ostalih šumskih svojti, značajan udio u otkupu sjemena imao je crni orah koji je skupljen u sjemenskim sastojinama na području tri uprave: UŠP Vinkovci, UŠP Osijek te UŠP Koprivnica.

UŠP Vinkovci imaju značajnu ulogu te je na tom području preuzeto 25.000 kg sjemena, dok je ukupno preuzeto 31.877 kg. Sakupljalo se i preuzimalo sjeme europskog pitomog kestena i to na području dviju podružnica: UŠP Koprivnica gdje je preuzeto 477 kilograma te UŠP Požega sa 286 kilograma, ukupno 763 kilograma sjemena. Što se tiče mediteranskih vrsta, živo je bilo na području UŠP Buzet gdje je za vrijeme kampanje preuzeto 260 kilograma sjemena hrasta medunca, 536 kilograma sjemena cera te 202 kilograma sjemena hrasta crnike.

Izostao urod poljskog jasena

Zanimljivo je da je preuzeto i 44 kilograma hrasta lužnjaka koji pripada posebnoj, mediteranskoj provenijenciji i koristi se za sjetvu na području doline rijeke Mirne. No ono što svakako zabrinjava je izostanak uroda poljskog jasena. I dok je u 2013. godini sakupljeno svega 1.431 kilogram i to prije svega u posavskom bazenu (urod u Podravini izostao je u potpunosti), ove godine se sa problemom uroda suočila cijela zemlja te je urod izostao u svim registriranim sjemenskim šumskim objektima.

Točan razlog tek se treba ustvrditi, no prst sumnje je usmjeren prema gljivici Chaleri fraxinea
te jasenovoj pipi, a vrlo vjerojatno da je riječ o kombiniranom napadu ova dva štetnika. Činjenica je da će izostanak uroda sjemena, ukoliko se bude učestalo ponavljao, predstavljati veliki problem u budućnosti. Jasen je u samo nekoliko godina postao vrsta kojoj prijeti sudbina brijesta, a kako je riječ o ozbiljnoj gospodarskoj vrsti, hrvatsko šumarstvo moglo bi pretrpjeti ozbiljne štete.

Iz toga je razloga na inicijativu Hrvatskih šuma d.o.o. Ministarstvo poljoprivrede u rujnu donijelo Izmjene pravilnika o provenijencijama koje se između ostalog odnose i na poljski jasen (Fraxinus angustifolia). Dosadašnjim Pravilnikom o provenijencijama svojti šumskog drveća, korištenje šumskog reprodukcijskog materijala poljskog jasena bilo je dozvoljeno isključivo unutar jedne sjemenske zone.

Izmjenama Pravilnika o provenijencijama, korištenje istog dozvoljeno je i dalje unutar jedne sjemenske zone, međutim u slučaju višegodišnjeg izostanka uroda unutar jedne sjemenske zone iznimno je, uz suglasnost Službenog tijela dozvoljeno njegovo korištenje unutar sjemenske oblasti.

Ipak se nadamo kako za navedenim mjerama neće biti potrebe.

Autor: Goran Vincenc


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Lužnjak Jasen Kampanja sjemena Sakupljanje sjemena Hrast lužnjak UŠP Vinkovci UŠP Našice Hrast kitnjak UŠP Zagreb Kišna godina Europski pitomi kesten UŠP Buzet Hrast crnika Brijest Pravilnik o provincijencijama Sjemenska zona Poplave

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]