Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otočni slavljenici
  • 28.09.2022. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Grohote

Lovstvo prepoznato kao dio nematerijalne kulturne baštine

Nađeno je i rješenje problematike štete od divljači na vozilima, čulo se u Grohotama gdje je lovačka udruga Šolta proslavila punih stotinu godina djelovanja.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.725
  • 101
  • 0

Lovačka udruga Šolta proslavila je u Grohotama sto godina organiziranog lovstva na otoku što je obljetnica kojom se malo koja lovačka asocijacija u Hrvatskoj može podičiti. 

Predstavljena je ujedno i monografija "Lovačka udruga Šolta Grohote 1922-2022“ grupe autora u izdanju Kulturno informativnog centra otoka i suizdavača LU Šolta, uređivačkog odbora, brojnih lovaca i svestranog Dinka Sule kroničara njihovog malog mista.

"Odlični smo, ali idemo biti još bolji!", rekao je predsjednik društva Robert Kalebić. 

Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza zahvalio je svim šoltanskim lovcima što su cijelo to vrijeme ponosno i u skladu s tradicijom razvijali i unapređivali lovstvo na otoku. Zahvalio je i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u pomoći u rješavanju problema koje lovstvo ima, te istaknuo kako je od prošle godine Ministarstvo kulture prepoznalo lovstvo kao dio nematerijalne kulturne baštine s naglaskom da lovci u prvom redu vode brigu o životinjama i bioraznolikosti koja je u Lijepoj našoj neizmjerna.

Kako je navela ministrica, u 2022. godini raspisan je natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima. Ukupno planirana vrijednost iznosi četiri milijuna kuna s mogućnosti povećanja, a intenzitet sufinanciranja je do 70 % prihvatljive premije osiguranja.  

Obilježeno je 100 godina djelovanje LU Šolta 

Istaknuto je i da je u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza iznađeno žurno rješenje problematike štete od divljači na vozilima, na način da je Savezu dodijeljeno 12,3 milijuna kuna za financiranje naknade štete kao prijelazno rješenje do sklapanja nove police.

Od 2018. do 2022. ukupno za područje cijele Hrvatske dodijeljeno je gotovo 109 milijuna kuna za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač, podaci su Ministarstva. 


Fotoprilog


Tagovi

Lovačka udruga Grohote Sto godina Nematerijalna baština Štete od divljači


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]