• Divlje svinje
  • 22.08.2019. 11:15
  • Požeško-slavonska, Omanovac

Kuda idu divlje svinje? Pod vlak!

Na pruzi Pčelić – Daruvar – Banova Jaruga, odvojak za Pakrac, nedaleko Omanovca, došlo je do naleta putničkog vlaka kojim je upravljao 54-godišnjak na veći broj divljih svinja.

Foto: Pixabay/ivabalk
  • 1.301
  • 102
  • 0

Nesvakidašnju vijest, o naletu divljih svinja na putnički vlak, u svom je priopćenju objavila Policijska uprava požeško-slavonska. 

Naime, jučer (srijeda) oko 20.35 sati na pruzi Pčelić – Daruvar – Banova Jaruga, odvojak za Pakrac, nedaleko Omanovca, došlo je do naleta putničkog vlaka kojim je upravljao 54-godišnjak na veći broj divljih svinja

Divlje su se svinje nakon događaja udaljile u nepoznatom pravcu, dok su na donjem postroju vlaka nastala oštećenja.

Kolovoz je vrijeme kada kukuruz ulazi u fazu voštane zriobe i kao takav je vrlo primamljiv divljim svinjama koje tada čine najviše štete na usjevima. A kako ove divlje životinje ne znaju za vozni red vlakova niti im pruga predstavlja opasnost ili granicu, ovakve su pojave, zapravo, očekivane. 

No, s obzirom na to da je u susjednoj Srbiji potvrđena afrička svinjska kuga, divlje svinje osim za usjeve, predstavljaju i opasnost za sektor svinjogojstva u našoj zemlji. 

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji

Podsjetimo, zbog prijetnje širenja zaraze afričke svinjske kuge, uz naloženi odstrjel divljih svinja, naše je Ministarstvo poljoprivrede još u veljači krenulo s provjerom svinjaca. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, donijela je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske, kako bi cijeli sektor svinjogojstva u Hrvatskoj (proizvodnja, prerada, prodaja svježeg svinjskog mesa) sačuvali od pojave ove zarazne bolesti.


Tagovi

Divlje svinje Nalet na vlak Omanovac


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi