Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga tartufara
  • 01.10.2015. 12:40

Kome smetaju istarski tartufi?

Istra je po tartufima poznata diljem svijeta, no nekome to baš i ne znači puno, pa namjerno uništava stabla s kojima nestaju i staništa tartufa.

Foto: Adriano Šćulac
  • 541
  • 23
  • 0

Alen Papišta iz Pazina, inače predsjednik Udruge tartufara Istra, čije je sjedište u Buzetu, ukazao je medijima na problem s kojim se tartufari bore već skoro desetak godina i koji svake godine poprima sve veće razmjere. Riječ je o namjernom uništavanju stabala, bez kojih nestaju i staništa tartufa.

Primjerice u Vlaškom lugu nedaleko Tupljaka u općini Pićan, mogu se vidjeti namjerno uništena stabla topole i hrasta, a time i tartufa.

Vandali stabla sruše i ostave da trunu, a neka poliju benzinom i zapale

Neka su, kako prenosi Glas Istre, prepiljena i ostavljena da trunu, neka samo zapiljena, a neka polivena benzinom i zapaljena. Netko očito želi uništiti tartufe na tome području i do sada mu to prilično ide od ruke, jer članovi udruge kažu da je u odnosu na 2005. godinu, tartufa manje za čak 98%. I opravdana je bojazan da će tim tempom jednostavno nestati. No istarski taftufari se nedaju i kažu da će se boriti svim zakonom raspoloživim načinima. Neki pretpostavljaju tko su uništavači stabala, pa su kontaktirali šumariju i šumare na području Tupljaka te pozivali policiju, no gotovo svakodnevno pronalaze nova uništena stabala.

Vodoprivreda više ne ruši označena stabla, ali ih sruše uništavači tartufa

Prije se, kažu, znalo dogoditi da je i Vodoprivreda iz Buzeta, kopajući kanale te izvodeći radove, uništila određeni broj stabala, no sada s tom tvrtkom imaju dobru suradnju, jer oni kod radova ne ruše stabla koja tartufari označe, a to isto uskoro planiraju dogovoriti i s voditeljem Vodnogospodarske ispostave za sliv Raša-Boljunčica. No i tu nastane problem iz ničega. Naime, kako ističu tartufari, izvođači radova ostave označena stabla, no za nekoliko dana, netko ih drugi namjerno uništi. Smatraju da je riječ o bolesnim ljudima kojima netko mora stati na kraj.

Zna se tko to radi, no neki ih ne žele prijaviti

I vjeruju da je to lako izvedivo, samo ako postoji volja. Puno nade polažu i u rezultate skorog sastanka s eminentnim stručnjacima za šume i šumarstvo, Christianom Gallom i Ivicom Tikvićem. No nevezano uz to, članovi Udruge tartufara Istra, kažu kako nema opravdanja što šumari ne prijavljuju osobe koje uništavaju stabla, jer pola Tupljaka ionako zna o kojim je ljudima riječ.

Foto: Adriano Šćulac


Izvori

Glas Istre


Tagovi

Christian Gallo Ivica Tikvić Alen Papišta Pazin Udruga tartufara Istra Buzet Uništavanje stabala Staništa tartufa Vlaški lug Tupljak Općina Pićan Topola Hrast Šumarija Šumari Policija Vodoprivreda Sliv Raša-Boljunčica Označena stabla


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.