• Slavonski hrast
  • 18.12.2015. 08:10

Klaster Slavonski hrast bogatiji za dva člana!

Šumarski fakultet i Hrvatski šumarski institut primljeni su u Drvni klaster Slavonski hrast.

  • 164
  • 10
  • 0

U prostorijama gradske vijećnice Grada Otoka, u središtu Spačvanskog bazena, najveće šume hrasta u Europi, održana je redovna skupština Drvnog klastera Slavonski hrast. Tom prigodom, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog jednoglasno su primljeni u članstvo klastera.

Sjednicu je vodio predsjednik drvnog klastera Josip Faletar, a pozdravne govore su održali i Ivan Rimac, direktor Agencije za razvoj HRAST d.o.o. u ime župana Vukovarsko-srijemske županije, Vinka Ivanković, predsjednica HGK-Županijske komore Vukovar, prof. dr. sc. Stjepan Pervan, prodekan za nastavu Drvnotehnološkog odsjeka Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Tomislav Dubravac predstojnik Zavoda za uzgajanje šuma Hrvatskog šumarskog instituta i domaćin gradonačelnik Grada Otoka, Josip Šarić.

U pripremi 14 projekata

Prema dnevnom redu menadžer klastera Ambroš je predstavio rezultate rada u 2015. i plan rada za 2016. godinu. U suradnji s Agencijom za razvoj HRAST d.o.o., Eko-sustavom d.o.o. i Vukovarsko-srijemskom županijom, Drvni klaster Slavonski hrast je 2015. godini sudjelovao u provedbi tri EU projekta, prijavljeno je 18 projekata, a u pripremi je trenutno 14 projektnih prijava. Nakon predstavljanja Šumarskog fakulteta iz Zagreba i Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog, obje su institucije jednoglasno primljene u članstvo.

S novim članicama, klaster okuplja ukupno 33 člana, 23 drvoprerađivača, pet predstavnika JLP(R)S, dvije razvojne agencije i tri obrazovne institucije. Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je međunarodno prepoznatljiva institucija u školovanju visokostručnih kadrova za potrebe šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja.

117 godina klastera

Ove godine slavi 117 godina postojanja. Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom je javna znanstvena institucija koja ove godine slavi 70 godina uspješnog djelovanja i 250 godina hrvatskog šumarstva, a u Vinkovcima ima i svoju ispostavu - Centar za nizinske šume.

Misija klastera je održivi razvoj, zaštita okoliša i povećanje konkurentnosti šumarstva i drvne industrije učinkovitim korištenjem vrijednog šumskog resursa. Ključnu ulogu pri tome ima prijenos znanja i tehnologija, uz pomoć dvije najznačajnije znanstveno-istraživačke institucije u šumarstvu i drvnoj tehnologiji u Republici Hrvatskoj, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog.


Tagovi

Drvni klaster Slavonski hrast HGK Ivan Rimac Ivan Ambroš Projekti


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrt je za mene sloboda! Vrt mi je učionica i utočište, teretana i radiona. Vrtlarenje smatram prijek... Pročitaj cijelu bilješku »