Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene ptice
  • 12.09.2016. 18:00

Kažnjen zbog prodaje prepariranog bjelorepana

58-godišnjak kažnjen zbog namjere prodaje preparirane odrasle jedinke orla štekavca.

Foto: bigstockphoto.com, kwasny
  • 1.480
  • 67
  • 0

Prekršajni sud u Bačkoj Palanci u Srbiji osudio je jednog pedesetosmogodišnjaka iz Čelareva, na kaznu u iznosu od 30.000 dinara (protuvrijednost 250 eura) zato što je, kako piše portal rtv.rs, u studenom 2015. godine preko Facebook-a i još nekoliko internet oglasnika, pokušavao prodati prepariranu odraslu jedinku orla štekavca ili bjelorepana (Haliaeetus albicilla).

Ovaj orao je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, a navedena osoba je ovim postupkom prekršila Zakon o zaštiti prirode, koji zabranjuje držanje, prodaju ili kupovinu živih ili uginulih strogo zaštićenih životinja iz prirode. U međuvremenu, ovaj preparat je ponuđen na prodaju i na jednoj tržnici u Novom Sadu, gdje su ga zatekli aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i prijavili nadležnoj inspekciji.

Ovo nije usamljen slučaj

Da ovo nije jedini ovakav slučaj, potvrđuje i upozorenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode da se na društvenim mrežama i stranicama na internetu specijaliziranim za oglašavanje, često nude na prodaju jedinke strogo zaštićenih životinja koje su uzete iz prirode, pa čak i iz gnijezda ili legala, i držane u zarobljeništvu. Sve ovakve aktivnosti su zabranjene i kažnjive po Zakonu o zaštiti prirode, bez obzira na to na koji način su divlje životinje pribavljene.

Na jelovniku orla bjelorepana poljski glodavci

Orao bjelorepan je predator, ali često otima plijen od drugih ptica, a hrani se i uginulim životinjama. Uglavnom lovi ribu, ptice vodenih staništa i sisavce. Nerijetko su na njegovom "jelovniku" poljski glodavci poput miševa, štakora i zečeva. Prostor koji naseljava su staništa plavnih šuma koja se nalaze u Srbiji u Panonskoj niziji (Vojvodina) u dijelu uz velike ravničarske rijeke Dunav, Savu, Tisu i Tamiš. Najbrojnije populacije se gnijezde u Gornjem Podunavlju i dijelu Bosutskih šuma na Savi.

Foto: bigstockphoto.com, kwasny221

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zadnji dan konferencije AgriFood u Briselu raspravlja se o digitalnoj tranziciji poljoprivrede. Uz veliko zanimanje posjetitelja, hrvatska tvrtka AGRIVI predstavila je svog AI savjetnika za poljoprivrednike.