AgroKlub.com

\

Šumarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Šumarstvo » Kako odabrati novogodišnje drvo?

Kako odabrati novogodišnje drvo?

Ukrasno drveće

Kako odabrati novogodišnje drvo?

Datum: 20.12.2016. 13:30

Kategorija:

Šumarstvo

Jela, bor i smreka su najbolji izbor za božićno (novogodišnje) drvo.

Bliži se vrijeme praznika i mnogi će kupiti drvo za ukrašavanje. I ove godine će ponuda rasadnika novogodišnjim stablima biti bogata. Proizvodnja jednog novogodišnjeg drvca može trajati i do 15 godina. Najčešće se kao novogodišnje drvce kupuju jela, bor i smreka.

Jela, bor i smreka pripadaju istoj porodici borova Pinacea. Za koju vrstu ćete se odlučiti ovisi o potrebama kupaca. Kod kupovine drveta treba obratiti pažnju na sljedeće karakteristike:

  • Izbor mjesta za drvo - mjesto na kome će drvo biti postaljeno pomno odaberite. Najbolje je da je udaljeno od peći, radijatora i drugih izvora topline
  • Veličina drveta - pažljivo odaberite mjesto za drvo i izmjerite dimenzije tog prostora. Drvo ne treba biti preveliko jer bi mogli imati problema kod unošenja i iznošenja, da ne zapinje za namještaj ili luster, da su grane slobodno raspoređene u prostoru. Najčešće se kupuju stabla visine od 1 do 2m.
  • Kvaliteta i cijena drveta - najbolji izbor ćete imati na početku prodaje novogodišnjeg drveća, ali će stabla kupljena u posljedni sat biti jeftinija.
  • Raspored grana na stablu - od rasporeda grana na stablu ovisi i raspored ukrasa.
  • Obratite pažnju na iglice - ukoliko su iglice sjajne, čvrste to je pokazatelj da je drvo u dobrom stanju. Ako iglice opadaju to je znak da je drvo pretrpjelo šok i bolje je da odustanete od kupovine takvog drveta. Osipanje iglica će se pojačati nakon unošenja drveta u zagrijan prostor.

Nagla promjena temperature izaziva šok

Kod kupovine posječenog drveta ili drveta u saksiji trebamo znati da unošenje drveta u zagrijan prostor izaziva šok kod biljke. Novogodišnje drvo iz rasadnika je u fazi mirovanja i nagla promjena temperature izaziva stres. Zbog toga bi unošenje u zagrijane domove trebalo obaviti postupno kako ne bi došlo do šoka koji negativno utječe na cjelokupno stanje biljke (osipanje iglica, sušenje grana). Za kićenje odaberite lagani nakit i ne držite stablo blizu izvora topline. Svjetleće lampice će pojačati isušivanje iglica, jer proizvode toplinu kada su uključene. Ako stablo nije u kanti sa vodom svaki dan ili svaki drugi dan pošpricajte svoje drvo vodom kako bi duže trajalo i spriječite osipanje iglica.

Postolje za posječeno stablo može biti različito. Kako bi stablo što duže bilo lijepo preporučuje se za postolje koristiti kantu ispunjenu poluvlažnim pijeskom ili kantu sa toplom vodom. U toplu vodu možemo dodati žlicu šećera, malo soli i aspirin što će produžiti trajanje našeg drveta.

Jela

Jela je najčešće novogodišnje drvo. Pripada rodu Abies koja broji preko 50 različitih vrsta. Odlikuje se lijepom, kompaktnom piramidalnom krošnjom. Stablo joj je glatko i smolasto. Njene grane su ravne i dobro popunjavaju prostor. Njene iglice su veoma dekorativne i prepoznaju se po dvije svijetle pruge sa donje strane.

Najčešće se kao novogodišnje drvo prodaje i kupuje nordijska jela Abies Nordmanniana. Ova vrsta poznata je i pod drugim nazivima Kavkaska jela, Nordmanova jela, Danska jela. Njene iglice ne bockaju, duže su od iglica drugih vrsta, odlikuju se sjajem i dosta se dugo drže na granama (nema osipanja iglica).

Bor

Postoji preko 100 pripadnika roda borova Pinus. Borovi se prepoznaju po rastresitoj krošnji. Krošnja je otvorenija i zaobljenija u odnosu na jelu. Stablo je kod mladih stabala glatko. Grane su ravne i na njima su smještene iglice u skupinama - čupercima. U jednom čuperku može biti od dvije do osam iglica.

Smreka

Smreka pripada rodu Picea. Za smreku je karakteristično da su joj grane okrenute na dolje. Iglice su na presjeku četvorokutne i pojedinačno raspoređene na grančici. Smreke se odlikuju lijepim mirisom koji će upotpuniti vaše praznike. Od navedenih vrsta bor se najrjeđe koristi kao novogodišnje drvo, ali se njegove grane koriste za izradu adventskih vijenaca, novogodišnjih aranžmana i ukrasa. Stabla koja se prodaju u saksijama su stabilnija i ne prevrću se lako. Ova stabla možete nakon novogodišnjih praznika posaditi u vrt.

Foto: Pixabay.com

Broj pregleda članka: 1734; Uspješnost članka: 91.7

Tagovi: Ukrasno drveće

Ključne riječi članka: kako, odabrati, novogodisnje, drvo, drveta, iglica, iglice, stablo, grane, novogodišnje, najčešće, vrsta, stabla, smreka, njene, vodom, izaziva, šok, odaberite, grana, kupovine, osipanje, prostor, novogodišnje drvo, osipanje iglica, promjena temperature izaziva, nagla promjena temperature


Ranka Vojnović

Svi tekstovi autora

Autorica Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (34%)

Isuzu D-Max (9%)

Mitsubishi L200 (8%)

Nissan Navara (7%)

Toyota Hilux (19%)

VW Amarok (21%)

Broj glasova: 201

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »