Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Boranka
  • 25.10.2021. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Kako je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta?

Svaka posađena sadnica i sjeme dokaz su ljubavi prema prirodi i okolišu koju želimo širiti, ponosan je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje koja je za ovu godinu završila.

Foto: Filip Kovačević i Igor Pavlović
  • 1.963
  • 99
  • 0

Održana je posljednja ovogodišnja Boranka, šesta u tekućoj godini, a od početka kampanje, 2018. godine, čak 29. akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije u kojima je sveukupno sudjelovalo 8.500 volontera.

Kako navode organizatori, Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, tijekom posljednje četiri godine volonteri su posadili više od 100.000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru čime je ovo postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta.

"Iako 100.000 posađenih stabala možda nije mnogo u odnosu na milijune stabala koja su izgorjela u požarima, svaka posađena sadnica i sjeme dokaz su ljubavi prema prirodi i okolišu koju želimo širiti", ponosan je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje navodeći da je očito da i kao društvo postajemo sve osvješteniji jer se broj volontera povećava iz godine u godinu i sve više ljudi želi pomoći prirodi. 

Nastavak pošumljavanja i iduće godine 

U Boranki je, otkrivaju, u 2021. godini ukupno sudjelovalo 1.200 volontera, od čega dvjestotinjak u posljednjoj akciji čiji su domaćini bili splitski izviđači iz Odreda izviđača pomoraca "Jadran". U pošumljavanju su sudjelovali studenti i profesori Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu (KIFST), učenici I. i III. gimnazije iz Splita te drugi građani, a akciji se, kao i svake godine, pridružio veleposlanik Kanade, Nj.E. Alan Bowman, koji je s obitelji posadio nekoliko desetaka sadnica.

Veleposlanstvo Kanade, napominuju organizatori, jedan je od glavnih partnera Boranke te od početka podržavaju akciju i sudjeluju u pošumljavanju.

Boranka je postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta

Ove subote, navode dalje, Sitno Donje su pošumljavali i zaposlenici tvrtke Radenska Adriatic, koji su Glavni PoBORitelji Boranke te zaposlenici tvrtke AKD, koja je NeoBORivi Pomagač Boranke. Na akciju je, posebno iz Slovenije, sa suradnicima stigao i Marián Šefčovič, predsjednik uprave Radenska Adriatic.

"Sve o ovom nevjerojatnom projektu, naravno, znamo od ranije, ali vidjeti toliku količinu volontera i vidjeti s kolikim entuzijazmom pomažu u obnavljanju opožarenih područja uistinu daje nadu da je bolje i zelenije sutra moguće", rekao je Šefčovič.

Boranka se nastavlja i iduće godine, i to kako je naglasio Dan Špicer, sigurni su s još većim brojem volontera i zaljubljenika u prirodu.

Posljednju Boranku ove godine pogledajte i u videu Romana Avdagića:


Fotoprilog


Tagovi

Boranka Pošumljavanje Savez izviđača Hrvatske Akcija Dan Špicer Marián Šefčovič Alan Bowman


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]