Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna drvca
  • 29.12.2016. 15:00

Islužena božićna drvca pretvaraju u energiju

Pametan primjer iz Beča: Islužena božićna drvca pretvaraju se u električnu energiju!

  • 3.390
  • 514
  • 0

Donosimo vijest o pametnom primjeru iz Beča gdje se islužena božićna drvca pretvaraju u električnu energiju! Prošle su godine prikupljena drvca cijeli mjesec dana opskrbljivala 960 domaćinstava električnom energijom i 2.200 domaćinstava centralnim grijanjem.

Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) i ove će se godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu. Od 27. prosinca pa sve do 13. siječnja 2017. stanovnici grada Beča svoja božićna drvca naime mogu kao i svake godine predati na posebno predviđena mjesta.

Ove godine u Beču postoji 519 takvih javnih lokacija za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48-odjela apeliraju na građane borove donesu bez nakita i ukrasa.

Drvca služe kao izvor električne energije i grijanja

Sva se prikupljena božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje. Prošle je godine prikupljeno 685 tona odnosno 157.000 božićnih drvaca, od čega je proizvedeno 1.700 MWh energije. To je bilo dovoljno za opskrbu 960 domaćinstava električnom energijom i 2.200 domaćinstava centralnim grijanjem cijeli mjesec dana.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo 220 lokacija za prikupljanje. Od tada do danas ovim je putem prikupljeno preko 2,4 milijuna božićnih drvaca.


Tagovi

Božićna drvca Energija Beč Okoliš


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije