Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda komaraca
  • 10.05.2016. 13:30

Ili si lud ili si iz Osijeka!

Komarci koji izluđuju građane najvećeg grada na istoku Hrvatske obično dolaze iz brojnih ritskih šuma uz rijeku Dravu koje okružuju grad a kojima gospodare šumarije Darda i Osijek.

Foto: pixabay.com
  • 1.070
  • 47
  • 0

Poznato je koliko problema građani Osijeka imaju sa komarcima. Dolaskom lijepoga vremena i toplijih dana, ovi dosadni napasnici izlaze iz ritova i šuma koje okružuju grad te prave probleme Osječanima, zbog čega mnogi po ljeti zaobilaze njihov grad u širokome luku.

Kako bi taj problem sveli na razumne granice, u pomoć su uskočili šumari.

Ili si lud ili si iz Osijeka - poznata je uzrečica u Slavoniji koja se referira na veliki problem sa komarcima u tom gradu, zbog kojeg Osječani nekontrolirano mlataraju rukama oko sebe ne bi li se obranili od dosadnih krvopija. U normalnim uvjetima, takve bi ljude proglasili ludima, no svatko tko je jednom ljeti boravio u Osijeku zna koliko komarci čovjeka mogu izluditi.

Šumarske prosjeke u službi suzbijanja dosadnog napasnika

Komarci koji izluđuju građane najvećeg grada na istoku Hrvatske obično dolaze iz brojnih ritskih šuma uz rijeku Dravu koje okružuju grad a kojima gospodare šumarije Darda i Osijek.

Najveći broj ipak dolazi iz Kopačkoga rita koji predstavlja zaštićeno područje te zbog zakonskih ograničenja, tretiranja se na tom području ne provode. Ipak, neposrednu ugrozu građana predstavljaju maleni rukavci i mrtvaje rijeke Drave gdje su komarci naišli na idealno mjesto za polijeganje jajašaca, a nakon što bi se izlegli, prve bi žrtve našli upravo među Osječanima.

Sve do prije dvije - tri godine, većina tih šuma nalazila se pod minama zaostalima iz vremena Domovinskog rata kada je linija razgraničenja upravo bila rijeka Drava. Tretiranje komaraca stoga nije bilo moguće jer su se sporne površine nalazile u miniranom području. No kako su se površine oko grada razminirale, potreba za monitoringom tih područja ponovno je postala aktualna.

Kako bi optimizirali skupe troškove borbe sa komarcima, Grad Osijek i Odjel za biologiju Sveučilišta Josip Juraj Strossmeyer na čelu sa izv. prof. dr. sc. Enrihom Merdićem, povećali su monitoring komaraca i njihovih staništa a kako tim područjima gospodare Hrvatske šume, dogovorena je suradnja spomenutih institucija.

Suradnja sa lokalnom samoupravom

Naime, do problematičnih područja može se doći jedino prosjekama koje održavaju i za svoj rad koriste Hrvatske šume, a upravo smo jednu takvu na području šumarije Darda nedaleko od mrtvaje Halaševo i posjetili.

Riječ je o ritskom predjelu koje se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Osijeka gdje su utvrđena mala legla koja bi potencijalno mogla prerasti u problem tijekom ljetnih mjeseci.

"Djelatnici Grada Osijeka i Sveučilišta koriste naše prosjeke kako bi lakše mogli doći do područja na kojima se nalaze jajna legla komaraca. Prosjeke koje koriste uredili smo u sklopu redovnog održavanja s time da smo posebnog računa vodili o tome da prioritet budu prosjeke koje vode do spornih područja.

Jedna od tih je i prosjeka Halaševo koju ćemo koristiti za njegu te kao protupožarnu prosjeku. Uostalom, i našim radnicima će biti ugodnije raditi na tom području ukoliko se suzbiju komarci kojih u šumi zna biti puno više nego u gradu", izjavio je Boris Ljubojević, voditelj UŠP Osijek.

Na predjelu Halaševa djelatnici sveučilišta su suzbijali ličinke na površini od 3,2 ha 5. travnja dok su kontrolu obavili 8. te potom 12. travnja. gdje je utvrđeno kako su ličinke komaraca u potpunosti suzbijene. Ta vijest će svakako razveseliti građane Osijeka koji se nadaju kako će ova godina, nakon dvije vlažne ipak biti nešto suša što će svakako utjecati i na populaciju komaraca koji im svakoga ljeta doslovno piju krv.

Autor: Goran Vincenc, Časopis Hrvatske šume, Foto: pixabay.com


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Komarci Hrvatske šume Goran Vincenc Šumarska služba