• Strategija za šume
  • 16.01.2019. 13:30

Hrvatskoj treba još 459 milijuna eura za razminiranje šumskog prostora

Povjerenik Hogan izrazio je spremnost Komisije da pomogne u razminiranju šumskih površina u Hrvatskoj ukoliko Vlada Republike Hrvatske u okviru budućeg strateškog plana navede razminiranje šuma kao prioritet.

Foto: Bigstockphoto/Haritonoff
  • 646
  • 71
  • 0

U Europskom parlamentu u Strasbourgu u ponedjeljak navečer je održana zajednička sjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o napretku provedbe Europske strategije za šume. Na sjednici je sudjelovao i povjerenik Phil Hogan, a njezino je održavanje inicirala zastupnica Marijana Petir s još nekoliko kolega zastupnika, članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. 

Strategijom su obuhvaćana dva ključna cilja za 2020. Prvi je osigurati da se svim šumama u EU-u upravlja u skladu s načelima održivog upravljanja šumama i drugi jačati doprinos EU-a promicanju održivog upravljanja šumama (SFM) i smanjenju krčenja šuma na globalnoj razini, priopćeno je iz ureda europarlamentarke Petir.

U Hrvatskoj je pod minama 355,6 km² površine

Zastupnica Petir u svom je obraćanju još jednom adresirala problem važnosti razminiranja minski sumnjivih šumskih površina u Hrvatskoj i potrebe financijske podrške Europske unije. Rekla je kako je u Hrvatskoj 47% teritorija pokriveno šumama te one imaju veliki značaj za hrvatsko gospodarstvo. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, značajan dio šuma našao se pod okupacijom zbog velikosrpske agresije te je devastiran, opljačkan ili pak miniran. 

"Danas, 27 godina kasnije, u Hrvatskoj je još pod minama 355,6 km² površine, od čega 97% otpada na šumska područja. Zahvaljujući i 'omotnici za razminiranje poljoprivrednog zemljišta' u okviru Zajedničke poljoprivredne politike dosad je razminirano gotovo cjelokupno poljoprivredno područje u Hrvatskoj", istaknula je Petir.

Do sada uloženo 727,3 milijuna eura za razminiranje

Hrvatskoj je potrebno 459 milijuna eura da taj posao dovrši do 2026. godine. Od 1998. do 2018. u čišćenje Hrvatske od mina uloženo je čak 727,3 milijuna eura. Najviše novca potrošeno je iz državnog proračuna, a radi se o iznosu od 417 milijuna eura. Od 2008. do 2018. uloženo je 400 milijuna eura od čega je iz državnog proračuna 235 milijuna eura, dok je iz europskih fondova uloženo 74 milijuna eura. 

Europska unija dosad je za razminiranje u trećim zemljama izdvojila više od 300 milijuna eura, a na taj iznos države članice izdvojile su još dodatno 300 milijuna eura.

Kroz 6-7 godina očistiti šume od mina

Za pomoć EU u provedbi programa razminiranja Petir podržali su zastupnici ovog Odbora prilikom posjeta delegacije Hrvatskoj u rujnu 2017. te je stoga povjerenika Hogana pitala je li Komisija spremna sufinancirati program razminiranja šumskih površina u Hrvatskoj. Povjerenik Hogan izrazio je spremnost Komisije da pomogne u razminiranju šumskih površina u Hrvatskoj ukoliko Vlada Republike Hrvatske u okviru budućeg strateškog plana navede razminiranje šuma kao prioritet kako bi se to pitanje kroz sljedećih 6-7 godina riješilo


Tagovi

Europska strategije za šume Šumarstvo Razminiranje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Primjena najnovijih dostignuća u ventilaciji. #jedilokalno