Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 05.07.2021. 08:40
  • Karlovačka, Karlovac

Hrvatskim šumama za strateški projekt Karlovac – Karst odobreno 190 milijuna kuna

Cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita ukupno 1.929,08 ha šuma i šumskog zemljišta.

Foto: Hrvatske šume
  • 1.464
  • 256
  • 0

Potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – Karlovac Karst“ vrijedan 241 milijuna kuna uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU - Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Kako navode iz Hrvatskih šuma, cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita ukupno 1.929,08 ha šuma i šumskog zemljišta koje se prostire na području ekološke mreže u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije (općina Tounj, Josipdol i Plaški). 

Provedbom projekta, zajedno s partnerom Ministarstvom unutarnjih poslova, razminirat će se 1.709,06 ha minski sumnjivog područja, rekonstruirati 43,60 km protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta, te obnoviti 210,65 ha šuma i šumskog zemljišta.

"Naša je zadaća očuvati bioraznolikost i okoliš u cijeloj Republici Hrvatskoj, a osobito u zaštićenim područjima, no to nije moguće na onima koja su zagađena minama ili minski sumnjiva“, rekao je tom prilikom ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma. Do sada je tako iz sredstava Opće korisnih funkcija šuma utrošeno oko 600 milijuna kuna. 

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš (Foto: Hrvatske šume)

"Provođenjem ovoga projekta nakon više od 25 godina osigurat će se siguran javni pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata ili se sumnja na njihovu prisutnost, ali i konačno omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetano gospodarenje šumama u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama", naglasio je Jakupčić.

Hrvatske šume tako trenutno, u različitim fazama provedbe, imaju projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna.


Tagovi

Hrvatske šume Projekt Karlovac Karst Razminiravanje Zaštita


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]