Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 30.04.2021. 10:30

Hrvatske šume uplatile 42 milijuna kuna šumskog doprinosa u prvom kvartalu 2021.

Novim Zakonom o šumama iz srpnja 2018. godine stope ovog doprinosa gotovo su udvostručene i sad iznose pet odnosno 10 posto za potpomognuta područja.

Foto: Martina Popić
  • 1.552
  • 336
  • 0

Hrvatske Šume d.o.o. u prvom su kvartalu 2021. godine uplatile 42 milijuna kuna šumskog doprinosa jedinicama lokalne samouprave, priopćila je njihova glasnogovornica Ana Juričić Musa.

Inače, novim Zakonom o šumama iz srpnja 2018. godine stope navedenog doprinosa gotovo su udvostručene i sad iznose pet odnosno 10 posto za potpomognuta područja, od ostvarene vrijednosti prodaje drva na panju.

Tako je obveza Hrvatskih šuma s 52 milijuna kuna u 2017. godini, porasla na 126,3 milijuna kuna u 2019. godini, dok su u 2020. jedinicama lokalne samouprave uplatile iznos šumskog doprinosa u vrijednosti od 125,7 milijuna kuna.

Prema Zakonu o šumama, podsjeća Juričić Musa, ovaj doprinos plaćaju pravne i fizičke osobe koje obavljaju prodaju proizvoda iskorištavanja šuma, odnosno drvnih sortimenata.

"Riječ je o namjenskim sredstvima koje je jedinica lokalne samouprave dužna uložiti isključivo u izgradnju i održavanje infrastrukture“, napomenula je.


Tagovi

Hrvatske šume Šumski doprinos Jedinice lokalne samouprave Zakon o šumama I.kvartal


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.