Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarenje šumama
  • 21.09.2021. 15:00

Hrvatske šume: Potvrđeno je da se šumama gospodari prema najvišim standardima

Tim od šest međunarodnih stručnih inspektora boravio je u Hrvatskoj po prijavi Zelenog odreda/udruge Vidra te su sve njihove primjedbe o krčenju šuma redom odbačene, priopćili su iz Hrvatskih šuma.

Foto: Martina Popić
  • 1.879
  • 401
  • 0

Soil Association Certification Ltd, kao certifikacijsko tijelo akreditirano za provođenje FSC® nadzora gospodarenja šumama u cijelom svijetu, proveo je nadzor po prijavi Zelenog odreda pod naslovom "Izvješće o krčenju šuma u Republici Hrvatskoj“ i upravo pristiglim Izvješćem odbacio sve primjedbe kao neutemeljene, priopćeno je iz Hrvatskih šuma. 

Kako navode, tijekom srpnja ove godine tim od šest međunarodnih stručnih inspektora boravio je u Hrvatskoj po prijavi Zelenog odreda / udruge Vidra.

"Uvidom u gospodarenje šumama i na terenu i u dokumentaciji, inspektori nisu pronašli dokaze niti za jednu od primjedbi udruge. Upravo suprotno, dokazano je da se šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, na održiv i stručan način, sukladno FSC® certifikatu, te su sve primjedbe redom odbačene", naglašavaju.

Hrvatske šume d.o.o., dodaju, nositelj su FSC® certifikata za gospodarenje za cijelo područje državnih šuma još od 2002. godine, kad su postale prvo poduzeće u regiji koje je certificiralo svoje šume, što je, kažu, predstavljalo velik iskorak i priznanje za šumarsku struku.

"Za običnog građanina, kupca drvnih i papirnih proizvoda, zaštićeni FSC® logotip znači da je proizvod koji kupuje proizveden u šumama kojima se gospodari održivo, te da on svojim potrošačkim postupkom nije pridonio nemilosrdnom iskorištavanju šumskih resursa", pojašnjavaju dalje i navode da su europskom parlamentarcu Thomasu Waitzu zbog prozivanja poslale protestno pismo, odnosno demantij njegovih tvrdnji, a s istim namjeravaju upoznati i europskog povjerenika za zaštitu okoliša, oceane i ribarstvo Virginijusa Sinkevičiusa.

Cjelokupno izvješće certifikatora možete pročitati ovdje


Tagovi

Hrvatske šume FSC® nadzor Gospodarenje šumama


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]