Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 08.01.2019. 10:30

Hrvatske šume odobrile sirovinu za 50 novih kupaca

Iako je povećan broj novih kupaca, ukupna količina prostornog drva odobrenog Javnim pozivom nije povećana u odnosu na dosadašnje godine kako bi se doprinijelo očuvanju ekološke održivosti hrvatskih šuma, navode iz Hrvatskih šuma.

Foto: Pixabay/Ehrecke
  • 640
  • 50
  • 0

Hrvatske su šume objavile rezultate Javnog poziva za prodaju prostornog drva za 2019. godinu kojim je raspodjeljeno ukupno 1.157.445 kubnih metara sirovine.

"Kako bi se udovoljilo potražnji za našom najvrednijom sirovinom i istovremeno sačuvala ravnoteža ekološkog sustava, Hrvatske šume su s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prije godinu dana definirale strategiju raspodjele drvne sirovine dokumentom Pismo razumijevanja. Cilj ovog dokumenta, kojeg je podržalo više od 90% domaćih tvrtki drvne industrije unutar HGK Udruženja, jest pravednija i transparentnija raspodjela drvnog resursa te motiviranje proizvođača na realizaciju proizvoda visoke dodane vrijednosti. Time se stvaraju preduvjeti za veću preradu sirovine u domaćim pogonima, otvaraju se nova  radna mjesta te povećavaju ulaganja u nove tehnologije i inovativne proizvode", priopćeno je iz Hrvatskih šuma. 

Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma istaknuo je, pak, kako su ovim Javnim pozivom odobrene količine za 50 novih kupaca dok istovremeno nisu prekoračene količine prostornog drva u odnosu na dosadašnje godine. 

"Posljednjih nekoliko godina svjedočimo velikoj potražnji za domaćim drvom koji ima status jedne od najcjenjenijih sirovina u svijetu. No uz poticanje razvoja drvne industrije koja čini 10% ukupnog hrvatskog izvoza, naša obaveza je i odgovorno raspolaganje ovim vrijednim resursom s ciljem očuvanja biološke ravnoteže. Zbog toga smo u suradnji sa sektorskim Udruženjem pri HGK ograničili maksimalne količine sirovine po pojedinoj pravnoj osobi, kako bi se jednaka prilika za uspjeh na tržištu dala i malim proizvođačima i tradicionalnim obrtima koji zapošljavaju čak 98 posto svih ukupno zaposlenih u drvnoj industriji“, rekao je Jakuočić. 

Nadalje, objašnjavaju, jedan od kriterija pri dodjeli sirovine su i fakture kojima se dokazuje količina i cijena proizvoda koje je pojedina tvrtka proizvela u protekloj godini. Na ovaj se način proizvođače motivira da od dobivene količine resursa realiziraju proizvod visoke dodane vrijednosti, što dovodi do povećanja broja radnih mjesta, ali i do jačanja drvoprerađivačke industrije na tržištu. Važan kriterij predstavlja i broj zaposlenih osoba u pojedinoj tvrtki, kako bi dodijeljena drvna sirovina bila racionalno i pravedno raspoređena u skladu s mogućnostima tvrtke. 

"U prostorno drvo ubrajaju se peleti, drvne ploče, cijepano drvo, balirana hoblovina, ambalažni papir, mehanička celuloza i drveni ugljen čije su količine odobrene sukladno kriterijima Javnog poziva i raspoloživih količina iz plana sječa za 2019. godinu. Ukupno je 221 kupac zadovoljio uvjete, dok je rok za dostavu prigovora 10. siječnja do 15 sati. Imena svih kupaca i odobrenih količina po predmetnom Javnom pozivu biti će objavljena na web stranici Hrvatskih šuma", zaključuje se u priopćenju.

Popis 5 najvećih kupaca s pripadajućim količinama.

 

OIB

NAZIV KUPCA

KOLIČINA (m3)

1

67324838490 

Kronospan CRO d.o.o.

172.500

2

85782406387 

Drvenjača d.d.

114.418

3

51906061831

Šišarka d.o.o.

86.593

4

02046778584 

Spačva d.d.

64.857

5

10160841858 

Moderator d.o.o.

61.538


Tagovi

Hrvatske šume Javni poziv Prostorno drvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Hrvatske Šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakav kruh su pekle moja baka i teta. U krušnoj peći. Kao dijete baš i nisam bila luda za njim. Bio je nekako žilav, kiselkast... Danas su oni ultrapopularni, nazivaju ih craft kruhovima, a rade se od sourdougha. I moje bake i teta su imal... Više [+]