Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna biomasa
  • 09.01.2016. 10:55

Grijanjem na biomasu do ušteda!

U Hrvatskoj se više od 30 posto kućanstava grije na drva, a time znatno i štede, pri čemu pridonose i korištenju obnovljivih izvora energije.

Foto: Jordan Wilder/bigstock.com
  • 1.086
  • 184
  • 0

Drvna biomasa je ekološki i financijski najpovoljnije rješenje za grijanje jer su cijene drvnih goriva stabilnije od cijena fosilnih.

Troškovi grijanja u zimskim mjesecima predstavljaju jedan od najvećih troškova građanima i poduzetnicima. Uz to što je ekološki povoljnije, grijanje na drvna goriva je i jeftinije u odnosu na grijanje fosilnim gorivima (najvećim dijelom kao alternativa loživom ulju).

Više od 30% kućanstava se grije na drva

U Hrvatskoj se više od 30% kućanstava grije na drva, a ako se ono uporabljuje učinkovito, može se znatno uštedjeti, pri čemu se uporabljuju i obnovljivi izvori energije. Biomasa je najstariji oblik goriva za dobivanje toplinske energije izgaranjem drva na otvorenom. Riječ je o krutom gorivu biološkog podrijetla (obnovljivi izvor energije), a može biti u raznim oblicima: ogrjevno drvo, osušena slama, životinjski izmet, itd.

Ekološki i financijskai najpovoljnije rješenje

"U skladu s razvojem i regulacijom lokalnog tržišta, u Hrvatskoj se drvna biomasa nameće kao mogućnost koja nudi i ekološki i financijski najpovoljnije rješenje za grijanje jer su cijene drvnih goriva znatno stabilnije od cijena fosilnih", kazala je direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić.

Usporedni prikaz troškova grijanja na EL loživo ulje i drvo

DOMAĆINSTVO A

DOMAĆINSTVO B

Godišnja potrošnja

4.000 lit. EL (loživo ulje)

23 prm (prostorni metar drva)

Cijena

3,55 HRK/lit

256 HRK/prm

Ostali troškovi

110 HRK/prm, piljenje

Ukupno

14.200 HRK

8.418 HRK

Pelet sve važniji energent koji se izvozi

Kesić Šapić ističe kako je tržište drvnom biomasom sve dinamičnije. Pelet postaje sve važniji energent na bazi drva, ali se ipak većina proizvodnje izvozi. "Neke inicijative zakonodavstva i pojedinih jedinica lokalne i regionalne samouprave sufinanciraju mjere poticanja korištenja obnovljivim izvorima energije kako bi dodatno motivirali stanovništvo, javnu upravu i gospodarstvo na uporabu drvne biomase jer s njenim povećanjem raste i domaća ponuda", kazala je Kesić Šapić.

Samo 7% peleta ostaje u RH

Tvrtkama je trenutno zbog niske cijene i slabe potražnje prioritet zadržavanje pozicija i udjela na tržištu. "I Hrvatski i svjetski proizvođači peleta zbog blage prošle, a posebice ove zime, imaju prilično velike zalihe proizvoda. Na domaćem tržištu ostaje oko 7% peleta koji se konzumira u kućanstvima, a sva ostala proizvodnja odlazi u izvoz.

Italija povisila PDV na pelete

Glavno je izvozno tržište za hrvatski pelet Italija, stoga se, kada je Vlada u Italiji povisila PDV na taj energent s 10 na 22%, dogodio još jedan veliki problem za domaće proizvođače peleta jer je taj cjenovni teret prebačen uglavnom upravo na njih. To je dovelo do prisilnog snižavanja cijene kako bi zadržali pozicije na tržištu", objasnio je Petar Ćurić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Kaže da u posljednje vrijeme postaje sve očitije da je današnji pristup energiji neodrživ. Klasičnim energentima (plin i loživo ulje) cijena se drastično mijenja, a sve više u pitanje dolazi i njihova dostupnost i dobavljivost.

"Zbog toga se ljudi polako okreću obnovljivim izvorima energije, a najviše se u bližoj budućnosti očekuje od biomase. Uz to što je znatno jeftinija i obnovljiva, biomasa gotovo uopće ne zagađuje zrak jer je količina ugljikova dioksida pri njezinu izgaranju jednaka količini apsorbiranog ugljikova dioksida tijekom rasta biljke", rekao je Ćurić.

Foto: Jordan Wilder/bigstock.com


Tagovi

Drvna biomasa Troškovi grijanja Cijene drvnih goriva Tajana Kesić Šapić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.