Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gora Dalmatina
  • 31.10.2018. 07:30

"Gora Dalmatina" prva je udruga u RH koja je uspješno aplicirala na sredstva tipa operacije 4.3.3.

Dobivena sredstva iz Programa ruralnog razvoja utrošit ćemo u izgradnju šumske prometnice po izrađenom i odobrenom projektu, kaže predsjednik Udruge privatnih šumovlasnika "Gora Dalmatina" Marko Tepić.

Foto: Udruga Gora Dalmatina
  • 835
  • 94
  • 0

Udruga privatnih šumovlasnika "Gora Dalmatina" sa sjedištem u Nerežišću na otoku Braču, prva je udruga u Republici Hrvatskoj koja je uspješno aplicirala na sredstva podmjere 4.3. "Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva", tip operacije 4.3.3. "Ulaganje u šumsku infrastrukturu" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Sredstva u visini 770.000 kuna dobivena iz EU fondova utrošit će u izgradnju šumske prometnice u Nerežišću gdje će urediti 1.400 metara šumskog puta od kojeg će Nerežišćani, kao i njihovi gosti, imati višestruku korist.

Udruga broji 38 članova 

Njihova udruga, pak, broji 38 članova od kojih su njih trideset vlasnici šuma, pet lokalnih samouprava i drugih zainteresiranih aktivista - volontera. Od tih tridesetak vlasnika šuma, kaže nam predsjednik Udruge Marko Tepić, svega njih trojica uspjela su se upisati u registar šumovlasnika i to s dijelom svojih "čistih“ nekretnina. Kako svega 10% ili manje vlasnika ima čiste papire, na području cijelog priobalja i otoka, ni Udruga zajedno s članstvom nije izvan prosjeka. Ukupna površina u vlasništvu članstva "Gore Dalmatine“ iznosi 1.200 hektara, ali svega 250 hektara ima uvjete za uređenje i održavanje iz EU ili domaćih izvora financiranja.

Problema u šumskom sektoru, dodaje Tepić, itekako ima. "Hrvatska je tranzicijska zemlja koja, nažalost, nije provela potpunu denacionalizaciju. Nijedna Vlada ne želi provesti novu katastarsku izmjeru što je temeljni preduvjet za sređenost zemljišnika. Zanemaruje se činjenica da se i to može isfinancirati iz EU fondova. U Hrvatskoj je ukupno samo 26% šuma i šumskih područja u privatnom vlasništvu dok je u zemljama EU koje su provele denacionalizaciju prosječno 70%. Samo u Austriji 80%, a u Sloveniji cca 90%", upozorava Tepić. 

Novi zakoni o šumama, lovstvu, pravilnik o nabavi opreme, alata i strojeva za radove u šumama, prema riječima našeg sugovornika, ograničavaju vlasnička prava u šumama privatnih šumovlasnika, a dugoročno predmnijevaju daljnje izvlaštenje izvornih vlasnika šuma i šumskih područja. Po njemu, nema tendencije približavanja europskom prosjeku već samo udaljavanje.

Priznanje Hrvatskog drvnog klastera 

"Preko 40% šuma i šumskih područja u RH je u posjedu i vlasništvu dviju nepostojećih institucija, bez OIB-a, adrese, zaposlenika, a to su Zemljišni fond agrarne reforme (tvorevine prošlog režima) i Državne hipotekarne banke Institucije Kraljevine Jugoslavije). Zbog toga su potrebne slojevite promjene s kojima bi se bar malo približili EU u čijem se zagrljaju nalazimo već nekoliko godina", smatra Tepić dodajući da je naveo samo nekoliko temeljnih problema stanja u privatnim šumama u Hrvatskoj. 

Inače, Udruga privatnih šumovlasnika "Gora Dalmatina", uspješno djeluje niz godina, a još 2015. dodijeljeno im je priznanje Hrvatskog drvnog klastera "za veliki doprinos afirmaciji privatnog šumarstva na području Dalmacije i ovog dijela Mediterana, što je posebno vidljivo u pripremama za korištenje sredstava iz EFARD fonda, kod pripreme protupožarnih mjera te oko promocije i uporabe nedrvnih proizvoda pridobivenih u šumama na jadranskim otocima".


Fotoprilog


Tagovi

Gora Dalmatina Udruga Ruralni razvoj Brač Privatni šumovlasnici


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]