Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak G7
  • 26.08.2019. 16:00

G7 odlučio: 22 milijuna dolara odmah je dostupno za Amazoniju

Danas je postignut sporazum da se s 22 milijuna dolara financijski pomognu napori u gašenju požara u Amazoniji. Osim financijske, zemlje iz skupine G7 su spremne pružiti i logističku potporu, a Macron je rekao kako će financijska sredstva biti dostupna odmah.

Foto: Depositphotos/gustavofrazao (ilustracija)
  • 781
  • 102
  • 0

Tema sastanka vođa iz skupine G7, održanom u Francuskoj, bila je i gašenje požara u Amazoniji. Ovaj globalni problem posebno je isticao francuski predsjednik Emmanuel Macron rekavši kako su prašuma "naše zajedničko dobro" te tražio konkretno djelovanje na gašenju požara u Amazoniji. 

Mnogi su bili sumnjičavi prema ishodu ovoga sastanka, a jedan od njih bio je i Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća koji je prije samoga sastanka poručio da će summit biti "težak test jedinstva i solidarnosti", nakon godine u kojoj su vođe bogatih zemalja teško nalazile zajednički jezik.

Ipak, danas je postignut sporazum da se s 22 milijuna dolara financijski pomognu napori u gašenju požara u Amazoniji. Osim financijske, zemlje iz skupine G7 su spremne pružiti i logističku potporu, a Macron je rekao kako će financijska sredstva biti dostupna odmah. 

"Francuska će u narednih nekoliko sati ponuditi i konkretnu podršku vojski u regiji", dodao je Macron. 

Podsjetimo, požari u Amazoniji, tvrde tamošnji čelnici, uobičajena su pojava u ovo doba godine. No, politika koja se provodi u Brazilu, koji je najveći svjetski proizvođač govedine, a soja mu je najveći izvozni proizvod, usmjerena je na krčenje prašume i pretvaranje toga područja u poljoprivredne površine. 

Iako je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u početku za podmetanje požara optuživao zelene aktiviste, a onda ipak priznao da je moguće da su poljoprivrednici ti koji podmeću požare (ohrabeni njegovom politikom gospodarskog rasta koju je do sada provodio, op. a.), na kraju je u petak, pod pritiskom iz inozemstva, aktivirao i vojsku koja se pridružila gašenjima vatrene stihije koja i dalje guta pluća svijeta. 

Bolsonaro priznao: Moguće je da farmeri podmeću požare u amazonskoj prašumi

A pritisak iz inozemstva je bio golem, toliko da je Bolsonaro optužio strane vlade da se miješaju u nacionalni suverenitet Brazila. Finski ministar financija otišao je toliko daleko da je pozvao EU da potpuno razmotri zabranu uvoza brazilske govedine, piše BBC

Požari u Brazilu se često javljaju u sušnoj sezoni, no ove godine je došlo do povećanja broja požara za visokih 85%! Aktivisti za zaštitu okoliša već su upozoravali na Bolsonarov odnos prema okolišu i povećanje broja požara. Analiza BBC-a otkrila je da se rekordan broj požara podudara s naglim padom novčanih kazni za ugrožavanje okoliša. 

Osim što amazonsku prašumu nazivamo i plućima svijeta, zbog svoje uloge u apsorpciji ugljičnog dioksida i stvaranja kisika, u njoj obituje oko 3 milijuna vrsta biljaka i životinja te milijun domorodaca. 


Tagovi

Sastanak G7 Požari u Amazoniji Pomoć Emmanuel Macron Financijska sredstva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.