Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EUFORES
  • 06.07.2015. 14:10

EU politika obnovljivih izvora energije!

O obnovljivim izvorima energije puno se piše i govori, no u stvarnosti se još uvijek premalo radi na tome. Europska komisija je stoga osnovala Europsku energetsku uniju, čiji će projekti i odluke obvezivati sve članice EU, pa tako i Hrvatsku.

  • 210
  • 40
  • 0

Nakon godinu dana mandata u Europskom parlamentu, zastupnik ORaH-a Davor Škrlec, imenovan je na generalnoj skupštini Europskog foruma za obnovljive izvore energije (EUFORES), članom proširenog odbora, za razdoblje od 2015. do 2019. godine. EUFORES je osnovan 1995. godine kao samostalna neprofitna organizacija čiji je cilj promicanje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Europskoj uniji.

Odbor, čijim je Škrlec postao članom, sastavljen je od vodećih zastupnika Europskog parlamenta, za pitanja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Članovi dolaze iz svih demokratskih političkih skupina i 20 ih je.

Osnivanje Europske energetske unije

"EUFORES je važan sudionik u kreiranju Europske politike i zakonodavstva u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, ali je još važnija njegova uloga u suradnji i prijenosu znanja između Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata, zemalja članica EU-a. Suradnja i otvorena razmjena mišljenja zastupnika u Europskom parlamentu sa zastupnicima u nacionalnim parlamentima, u ovome je području od izuzetne važnosti za ostvarivanje klimatsko-energetskih ciljeva EU-a, na održivi način. Kvalitetno informirani zastupnici u nacionalnim parlamentima, važna su karika u potpunoj i uspješnoj implementaciji Europskog zakonodavstva u nacionalna zakonodavstva, što nam je svima zajednički cilj", ističe naš eurozastupnik Davor Škrlec.

Važnost obnovljivih izvora energije za naš opstanak

Činjenica je, ne počnemo li se doista odgovorno odnositi prema onome što nas okružuje, u pitanje će doći i naš opstanak. Klimatske promjene koje itekako osjećamo, samo su jedna od posljedica takvog ponašanja.

Do 2019. godine, uloga EUFORES-a bit će vrlo značajna, budući da je Europska komisija pod vodstvom potpredsjednika Maroša Šefčoviča, pokrenula osnivanje Europske energetske unije odnosno jedan od najznačajnijih projekata od osnivanja Europske zajednice čelika i ugljena 1951. godine. Dekarbonizacija energetskog sektora i energetska učinkovitost, dva su od pet temeljnih stupova na kojima počiva Europska energetska unija.

Već u ovoj, drugoj polovici 2015. godine, te tijekom 2016. godine, predviđene su izmjene Europskog zakonodavstva, odnosno direktiva u području zajedničkog tržišta energije, sustava trgovanja emisijama CO2 te obnovljivih izvora energije kao zakonodavna podloga za uspostavu energetske unije, kao i za ostvarivanje klimatsko-energetskih ciljeva EU-a do 2030. godine.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Europski parlament ORaH Davor Škrlec Europski forum za obnovljive izvore energije EUFORES Neprofitna organizacija Obnovljivi izvori energije Nacionalni parlamenti Klimatsko-energetski ciljevi Maroš Šefčovič Europska energetska unija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!