Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 05.01.2014. 07:54

Drvoprerađivačka industrija u lošem stanju

Drvoprerađivači na koljenima, bez pomoći države izgubit će sve težu tržišnu utakmicu

Foto: poslovni-savjetnik.com
  • 300
  • 22
  • 0

Drvoprerađivačka industrija Osječko-baranjske županije u 2012. je ostvarila ukupan gubitak od 44 milijuna kuna, piše Glas Slavonije. Iako je posljednjih godina stanje sve lošije, drvnoprerađivačka industrija još uvijek zauzima značajno mjesto u ukupnom gospodarstvu Osječko-baranjske županije, no sa sve slabijim izgledima da će tako i ostati.

Ta industrijska grana još uvijek raspolaže značajnim kapacitetima za proizvodnju piljene građe, građevinskih elemenata od drva, građevinske stolarije, ambalaže od drva, kuhinjskog i ostalog namještaja te drugih proizvoda od drva. U 2012. godini, drvoprerađivačka industrija ostvarila je za 32,4 posto manji izvoz nego u prethodnoj, ali i uvoz je bio manji, čak za 31 posto, pa je saldo njezine vanjskotrgovinske razmjene još uvijek pozitivan i iznosi 32,4 milijuna kuna.

Od 11.529 zaposlenih u prerađivačkoj industriji Osječko-baranjske županije u 2012. godini, broj zaposlenih u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja pao je na 1.491, što je 13,8 posto manje u odnosu na prethodnu, 2011. godinu. Gubitak tržišta i značajan pad prihoda onemogućilo je ispunjavanje obveza prema dobavljačima i državi, što je dovelo do stečajnih postupaka nad mnogim tvrtkama prerade drva.

Osječko-baranjski drvoprerađivači ističu niz teškoća koje utječu na njihove sve lošije rezultate poslovanja. Pada im konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu te raspolažu zastarjelom tehnologijom. Na domaćem tržištu trgovci i kupci sve više preferiraju jeftinu robu bez kontrole kvalitete, a teško im pada i značajan rast cijene sirovina, energije i repromaterijala. Nedovoljnim smatraju postojeće potpore iz državnog proračuna za razvojne i marketinške aktivnosti te obrtna sredstava. Krivo je i neprihvatljivo provođenje društveno odgovorne javne nabave, poglavito kod opremanja objekata u vlasništvu države, ali upozoravaju i na potrebu povoljnijih uvjeta kupnje drvne sirovine od Hrvatskih šuma nego što je to bio slučaj do sada.

Foto: poslovni-savjetnik.com


Tagovi

Drvoprerađivači Izvoz Uvoz Gubici Gospodarstvo Proizvodnja namještaja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]