Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvni sektor
  • 29.10.2015. 13:15

Drvoprerađivači zaslužni za desetinu izvoza

Drvoprerađivači s 10 posto zauzimaju najveći sektorski udio u nacionalnom izvozu.

  • 178
  • 37
  • 0

Drvoprerađivači s 10% zauzimaju najveći sektorski udio u nacionalnom izvozu, istaknuto je u srijedu na Kongresu pilanara jugoistočne Europe u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera.

Taj je forum okupio predstavnike 200 tvrtki, gospodarskih komora, fakulteta i proizvođača opreme za pilanarstvo. "Stanje u drvoprerađivačkom sektoru bolje je nego što je bilo, ali prostora za napredak još ima", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Domagoj Križaj te istaknuo da drvoprerađivači još uvijek drže najveći sektorski udio u nacionalnom izvozu na nivou od 10%.

Izvozne brojke najčešće su vezane uz zapadnu Europu, ali Šerif grupa pokazuje kako domaći prerađivači imaju priliku i na tržištima poput Egipta. Hrvatski izvoznici imaju jako dobru poziciju u Egiptu gdje pokrivaju čak 69% tržišta, kaže vlasnik Šerif grupe Murat Pašić.

Zamjenik župana Brodsko-posavske županije Davor Vlaović kazao je kako je ta županija kroz poticajne kreditne linije plasirala 30 milijuna kuna, dio tih sredstava korišten je i u drvoprerađivačkom sektoru.

Profesor na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Petar Pervan ocjenjuje kako kroz dizajn treba podići cjenovnu kvalitetu i konkurentnost domaće proizvodnje. Ističe da posla za mlade stručnjake ima i to sve više u brojnim manjim tvrtkama koje odlično posluju.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Nanotehnologija Murat Pašić Davor Vlaović Drvoprerađivači Domagoj Križaj Petar Pervan Drvni sektor Konkurentnost Drvni klaster


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]