Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 23.11.2021. 13:45

Drvni sektor jedna od rijetkih gospodarskih grana gdje imamo domaće sirovine

Hrvatska ima negativnu bilancu u robnoj razmjeni, a drvna industrija je jedina koja ima suficit oko 230 milijuna eura, istaknuo je predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije Ivić Pašalić na konferenciji.

Foto: Depositphotos/grzymk
  • 1.232
  • 163
  • 0

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak u Osijeku kako je drvni sektor u Hrvatskoj u proteklim desetljećima pokazao žilavost i inovativnost te je dokazao da pojedini segmenti hrvatske industrije mogu, uza sve izazove, itekako uspješno funkcionirati.

Na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) "Drvno-prerađivačka industrija RH u okviru europskog zelenog plana - energetski izazovi" poručio je kako će se u idućem razdoblju u svim segmentima naše prerađivačke industrije tražiti iskorak i da će ga se pokušati maksimalno poduprijeti, ponajprije kroz financijske omotnice koje su nam na raspolaganju.

Prvi korak u tom smjeru je natječaj, koji je dovršen, za povećanje tehnološke i digitalne razine u prerađivačkoj industriji, koji je vrijedan više od milijardu kuna. "Drvno-prerađivački sektor može računati na daljnju potporu za povećanje konkurentnosti, ulaganja u digitalizaciju procesa i povećanje proizvodnih kapaciteta", rekao je Ćorić.

Istaknuo je da hrvatska prerađivačka industrija, do kraja mandata ove Vlade, mora napraviti dodatan iskorak u povećanju izvoza.

Stvarati proizvode dodane vrijednosti 

U vezi s energetskim izazovima, rekao je kako u domaćoj drvnoj industriji imamo mogućnost zamjene dijela fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, u kojima je i biomasa.

"Naša potpora drvnom sektoru u kontekstu proizvodnje električne energije, kao sinergijskog učinka uz njihovu proizvodnju, postoji već neko vrijeme i u narednom razdoblju ćemo i taj segment unaprijediti", istaknuo je ministar.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan rekao je kako su drvno-prerađivačkoj industriji potrebna snažna ulaganja u inovativne tehnologije, koje će donijeti veću učinkovitost i dodanu vrijednost proizvoda, a istodobno, uz korištenje "zelenih fondova", i nižu potrošnju energije te veću energetsku učinkovitost.

"Hrvatski drvni sektor je jedna od rijetkih gospodarskih grana gdje imamo domaće sirovine, ne ovisimo o uvozu, i to moramo maksimalno iskoristiti te, uz kvalitetnu suradnju sa sjajnim hrvatskim dizajnerima, stvarati proizvode s puno većom dodanom vrijednosti i tako realizirati potencijale drvne industrije", poručio je Furjan.

Peleti umjesto loživog ulja 

Predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije Ivić Pašalić smatra kako ta industrija treba težiti stvaranju proizvoda veće dodane vrijednosti kako bi se povećala proizvodnja i izvoz te promijenili trendovi u vanjskotrgovinskoj bilanci.

Hrvatska ima negativnu bilancu u robnoj razmjeni, a drvna industrija je jedina koja ima suficit oko 230 milijuna eura, a promjene koje ćemo raditi idućih godina imaju za cilj da to bude još bolje, istaknuo je. 

Napominjući kako je konferencija posvećena energetici, Pašalić je među temama skupa istaknuo i racionalnije korištenje energije u drvno-prerađivačkim tvrtkama, a analizirat će se i što se od energenata koje te tvrtke proizvode može iskoristiti u pokušaju da se Hrvatska dekarbonizira, ponajprije u vezi s proizvodnjom peleta. 

"Mi proizvodimo oko 450 tisuća tona peleta, ali, nažalost, svega 20 posto se potroši u Hrvatskoj. I tu imamo nekoliko prijedloga za povećanje domaće potrošnje, prije svega, smanjivanje PDV-a kako bi taj energent postao dostupniji našim građanima", rekao je te zamolio mjerodavno ministarstvo za potporu kako bi se u javnim institucijama, umjesto loživog ulja, upotrebljavali peleti, što bi bila potpora toj industriji.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Drvna industrija Tomislav Ćorić Mihael Furjan Ivić Pašalić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)