• Drvna industrija
  • 23.11.2021. 13:45

Drvni sektor jedna od rijetkih gospodarskih grana gdje imamo domaće sirovine

Hrvatska ima negativnu bilancu u robnoj razmjeni, a drvna industrija je jedina koja ima suficit oko 230 milijuna eura, istaknuo je predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije Ivić Pašalić na konferenciji.

Foto: Depositphotos/grzymk
  • 209
  • 156
  • 0

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak u Osijeku kako je drvni sektor u Hrvatskoj u proteklim desetljećima pokazao žilavost i inovativnost te je dokazao da pojedini segmenti hrvatske industrije mogu, uza sve izazove, itekako uspješno funkcionirati.

Na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) "Drvno-prerađivačka industrija RH u okviru europskog zelenog plana - energetski izazovi" poručio je kako će se u idućem razdoblju u svim segmentima naše prerađivačke industrije tražiti iskorak i da će ga se pokušati maksimalno poduprijeti, ponajprije kroz financijske omotnice koje su nam na raspolaganju.

Prvi korak u tom smjeru je natječaj, koji je dovršen, za povećanje tehnološke i digitalne razine u prerađivačkoj industriji, koji je vrijedan više od milijardu kuna. "Drvno-prerađivački sektor može računati na daljnju potporu za povećanje konkurentnosti, ulaganja u digitalizaciju procesa i povećanje proizvodnih kapaciteta", rekao je Ćorić.

Istaknuo je da hrvatska prerađivačka industrija, do kraja mandata ove Vlade, mora napraviti dodatan iskorak u povećanju izvoza.

Stvarati proizvode dodane vrijednosti 

U vezi s energetskim izazovima, rekao je kako u domaćoj drvnoj industriji imamo mogućnost zamjene dijela fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, u kojima je i biomasa.

"Naša potpora drvnom sektoru u kontekstu proizvodnje električne energije, kao sinergijskog učinka uz njihovu proizvodnju, postoji već neko vrijeme i u narednom razdoblju ćemo i taj segment unaprijediti", istaknuo je ministar.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan rekao je kako su drvno-prerađivačkoj industriji potrebna snažna ulaganja u inovativne tehnologije, koje će donijeti veću učinkovitost i dodanu vrijednost proizvoda, a istodobno, uz korištenje "zelenih fondova", i nižu potrošnju energije te veću energetsku učinkovitost.

"Hrvatski drvni sektor je jedna od rijetkih gospodarskih grana gdje imamo domaće sirovine, ne ovisimo o uvozu, i to moramo maksimalno iskoristiti te, uz kvalitetnu suradnju sa sjajnim hrvatskim dizajnerima, stvarati proizvode s puno većom dodanom vrijednosti i tako realizirati potencijale drvne industrije", poručio je Furjan.

Peleti umjesto loživog ulja 

Predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije Ivić Pašalić smatra kako ta industrija treba težiti stvaranju proizvoda veće dodane vrijednosti kako bi se povećala proizvodnja i izvoz te promijenili trendovi u vanjskotrgovinskoj bilanci.

Hrvatska ima negativnu bilancu u robnoj razmjeni, a drvna industrija je jedina koja ima suficit oko 230 milijuna eura, a promjene koje ćemo raditi idućih godina imaju za cilj da to bude još bolje, istaknuo je. 

Napominjući kako je konferencija posvećena energetici, Pašalić je među temama skupa istaknuo i racionalnije korištenje energije u drvno-prerađivačkim tvrtkama, a analizirat će se i što se od energenata koje te tvrtke proizvode može iskoristiti u pokušaju da se Hrvatska dekarbonizira, ponajprije u vezi s proizvodnjom peleta. 

"Mi proizvodimo oko 450 tisuća tona peleta, ali, nažalost, svega 20 posto se potroši u Hrvatskoj. I tu imamo nekoliko prijedloga za povećanje domaće potrošnje, prije svega, smanjivanje PDV-a kako bi taj energent postao dostupniji našim građanima", rekao je te zamolio mjerodavno ministarstvo za potporu kako bi se u javnim institucijama, umjesto loživog ulja, upotrebljavali peleti, što bi bila potpora toj industriji.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Drvna industrija Tomislav Ćorić Mihael Furjan Ivić Pašalić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedna šumska