Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odumiranje drveća
  • 10.03.2018. 10:30

Drvećem i grmljem protiv globalnog zatopljenja - što više sadimo, klima će nam biti ugodnija

U okolini urbanih sredina treba raditi na promjeni poljoprivredne prakse odnosno oranice treba smanjiti i okružiti ih gajevima kako su radili naši stari, odnosno voćnjacima, kaže Jasenka Vizentaner.

  • 517
  • 73
  • 1

Struka je potvrdila. Globalno zatopljenje šteti gradskom zelenilu. Toplije zime, povećan broj sunčanih sati te nagli prijelazi iz zima u ljeta dovode do odumiranja neprilagođenih drvnih vrsta. Pojava je zabilježena i u samom središtu Osijeka. Stručne ekipe pojačale su inspekcije kako bi determinirale ugrožene vrste. 

"Ove godine smo uočili sušenje lipa i sušenje javora mlječeva. To znači da povišenjem temperature jednostavno neke vrste ne mogu izdržati. Njima je najnezgodniji onaj najridniji dio, a to je uz prometnice pa promjene i uočavamo najviše oko Europske avenije", kaže Jasenka Vizentaner iz Odsjeka za zaštitu okoliša Grada Osijeka. 

Rano uočavanje je dobro da se promijeni plan sadnje te se orijentira na dosad manje zastupljene drvne i grmolike vrste. "Potrebno je boriti se protiv globalnog zatopljenja i to se može na nekoliko načina. Prije svega pravilnim odabirom vrsta drveća i grmlja koje ćemo saditi u našem okruženju, a  zatim količnima sadnje. Što više sadimo, to će nam klima biti ugodnija. Samo drvo je pumpa koja pumpa vodu iz priličnih dubina u svoj list, a onda transpiracijom ta voda prelazi u obliku vlage u naš zrak. Stvara oblake, dolazi do kiše, krug se zatvara i nama je ugodnije živjeti.

Treće, u okolini urbanih sredina treba raditi na promjeni poljoprivredne prakse odnosno oranice treba smanjiti i okružiti ih gajevima kako su radili naši stari odnosno voćnjacima", zaključuje J. Vizentaner navodeći da su na području Osijeka lani uklonili 561 stablo, ali i posadili 863 grma i 602 stabla. 

Foto: Pixabay/blusch


Tagovi

Drveće Odumiranje Globalno zatopljenje Jasenka Vizentaner Osijek


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]