Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 28.07.2014. 08:50

Dodjela pomoći za Gorski kotar krajem godine

Nakon što Komisija isplati bespovratna sredstva, RH će biti odgovorna za raspodjelu sredstava, uključujući odabir aktivnosti za financiranje, njihov nadzor i kontrolu.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 174
  • 28
  • 0

"Gorski kotar - obnova i revitalizacija uz pomoć EU fondova" bila je tema konferencije za novinare Županijske organizacije HNS-a. Pomoćnik ministrice vanjskih poslova Hrvoje Marušić za Novi list izjavio je da se odluka Europske komisije o dodjeli sredstava Fonda za solidarnost za Gorski kotar očekuje do kraja srpnja, a isplata sredstava u zadnjem kvartalu 2014. godine. Sredstva trebaju biti utrošena unutar 18 mjeseci od trenutka isplate, a moraju biti usmjerena u najkritičnija područja Gorskog kotara.

Inicijativa Ministarstva gospodarstva

Podsjetimo, Republika Hrvatska je 9. travnja 2014. godine podnijela prijavu Europskoj komisiji za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za sufinanciranje dijela šteta uzrokovanih elementarnom nepogodom. Prijava se odnosila na štete nastale ledom i ledenom kišom u veljači ove godine. Najveća šteta zabilježena je na području Gorskog kotara i to ponaprije na šumama, zatim na prometnoj i elektroenergetskoj infrastrukturi, a zabilježena je i šteta od poplava.

Ukupni iznos izravne štete procijenjen je na gotovo 292 milijuna eura, a takav iznos lokalne zajednice s ograničenim fiskalnim kapacitetom, uz Primorsko-goransku županiju koja je izdvojila dva miljuna kuna, nikako ne mogu samostalno sanirati. Stoga je prijava Europskoj komisiji morala sadržavati opsežnu dokumentaciju o iznosu i vrstama šteta, učinku na stanovništvo, te poduzetim aktivnostima na njihovoj sanaciji. Iz Županijske organizacije HNS-a Primorsko goranske županije istaknuli su kako su prijavu pripremili Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo unutarnjih i vanjskih poslova, zajedno sa poticajem da se i drugi EU izvori iskoriste za upravljanje rizicima od katastrofa.

Odluka o dodjeli sredstava očekuje se do kraja srpnja, nakon što se još provedu unutarnje konzultacije, a očekuje se iznos pomoći od oko 8,6 milijuna eura.

Europska komisija razmotrila je prijavu te se neslužbeno doznaje da ona udovoljava uvjetima iz Uredbe o Fondu solidarnosti. Odluka o dodjeli sredstava očekuje se do kraja srpnja, nakon što se još provedu i unutarnje konzultacije, a očekuje se iznos pomoći od oko 8,6 milijuna eura. Budući da isplata podrazumijeva amandmane na proračun EU, isplatu sredstava će trebati odobriti Europski parlament i Vijeće. Isplata sredstava RH se može očekivati na jesen, moguće u rujnu. Prije isplate sredstava, RH i Europska komisija trebaju potpisati sporazum o provedbi odluke o pomoći, nakon čega Europska komisija isplaćuje sredstva u jednom obroku državi korisnici, i to na jedan poseban, devizni račun. Nakon toga se sredstva prebacuju na Ministarstvo gospodarstva, a Ministarstvo dalje usmjerava sredstva pojedinim subjektima s kojima su ranije sklopljeni adekvatni sporazumi.

Nakon isplate - izvješće o iskorištenosti sredstava

Nakon što Komisija isplati bespovratna sredstva, RH će biti odgovorna za raspodjelu sredstava, uključujući odabir aktivnosti za financiranje, njihov nadzor i kontrolu. Svi korisnici koji zaprime pomoć na ovaj način, moraju izraditi izvješća o tome na što su i kako sredstva iskorištena, a ukoliko se ne dokaže da su sredstva namjenski utrošena, moraju se vratiti. "Država korisnica mora podnijeti Europskoj Komisiji izvješće o opravdanoj iskorištenosti sredstava, a uz to Komisija može provesti i kontrolu korištenja pomoći, doći u posjetu, ili zatražiti od države korisnice da obavi određene provjere o korištenju pomoći", izjavljuje Marušić.

Sredstva u očekivanom iznosu od oko 65 milijuna kuna očekuju se krajem godine i svakako će označiti pozitivan pomak za Gorski kotar, od kojeg se očekuje gospodarski zamah u narednih 18 mjeseci.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Gorski kotar Fond za solidarnost Europska komisija Sredstva pomoći Bespovratna sredstva Elementarna nepogoda Hrvoje Marušić Isplata sredstava Ministarstvo gospodarstva Dokumenacija Poplave Ledena kiša Revitalizacija Obnova