Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 04.08.2017. 15:00

Dajte mišljenje na Nacrt prijedloga Zakona o šumama

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje. Ovoga puta riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona o šumama.

Foto: Bigstockphoto/duallogic
  • 751
  • 45
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici. Tema savjetovanja je: Nacrt prijedloga Zakona o šumama

Opis savjetovanja: Zakonom o šumama uređuje se sustav i način upravljanja, gospodarenja, korištenja i raspolaganja šumama i šumskim zemljištima, s ciljem osiguranja gospodarenja na načelima održivog gospodarenja, ekonomske i ekološke prihvatljivosti te socijalne odgovornosti. Postojeći Zakon o šumama nakon čitavog niza izmjena i dopuna ne slijedi trenutne izazove koji su postavljeni pred sektor šumarstva i drvne industrije, kako s nacionalne osnove tako i s osnove potreba praćenja smjernica tijela Europske komisije, odnosno Vijeća EU.

Novim Zakonom o šumama potrebno je stvoriti preduvjete za horizontalnu i vertikalnu usklađenost na nacionalnoj razini. Cilj Zakona o šumama je smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo unaprjeđivanje gospodarenja svim šumama, a sve sa svrhom generiranja dodatne gospodarske aktivnosti putem povećanog apsorpcijskog potencijala za povlačenje raspoloživih sredstava Europskih fondova i Programa Unije. Nadalje, jedna od temeljnih vrijednosti novog Zakona o šumama predviđa poboljšanje i otklanjanje dosadašnjih poteškoća u načinu raspolaganja šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske s aspekta revitalizacije i provedbe postojećih, ali i otvaranja mogućnosti novih investicijskih razvojnih projekata (poglavito u turističkome sektoru) s posrednim otvaranjem novih zelenih radnih mjesta te povećanjem doprinosa ukupnome gospodarstvu RH.

Liberalniji pristup provođenju radova u šumama

Zakon o šumama nije u mogućnosti ukinuti veći dio ili cjelokupan administrativno-upravni proces već predviđa smanjenje i pojednostavljenje administrativnih postupaka poglavito u dijelu raspolaganja šumama i šumskim zemljištima s ciljem ubrzanja upravnih postupaka kako bi se omogućila što optimalnija provedba investicijskih i infrastrukturnih projekata. Nadalje, cilj je umanjiti administrativne zapreke i omogućiti liberalniji pristup provođenju radova u šumama (poglavito privatnih vlasnika) po principu "povjerenja" u ovlaštene inženjere uz redovan nadzor inspekcijskih i strukovnih tijela. Trenutno, a i nadalje, predmetna tematika u okviru Zakona o šumama odnosi se prije svega na sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju aktivnosti vezane uz gospodarenje šumama te iskorištavanje drvnih proizvoda, ali i korištenja šuma i šumskih zemljišta.

Nadalje, direktan utjecaj odredbi navedenog zakona vezan je i uz sve potencijalne investitore u dijelu poboljšanja investicijske klime smanjenjem administrativnih zapreka i pojednostavljenjem procedura, ali jednako tako posredno ima određen utjecaj i na jedinice lokalne samouprave u dijelu gdje je intencija da se dio prihoda nastalih iz šume reinvestira ponovno u područja iz kojih je navedeni prihod i proizašao.

Donošenjem novog Zakona o šumama predviđa se donošenje čitavog niza novih podzakonskih propisa kojima će se detaljnije urediti pojedine odredbe novog Zakona o šumama, te ujedno istima staviti van snage postojeći podzakonski propisi. Nadalje, normativna rješenja pojedinih odredbi novog Zakona o šumama mogla bi posljedično proizvesti i potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije, kao krovnog propisa kojim se uređuje djelovanje ovlaštenih inženjera te licenciranih izvođača u šumarstvu.

Savjetovanje je otvoreno do: 5. rujna 2017.

Foto: Bigstockphoto/duallogic


Tagovi

Savjetovanje Zakon o šumama


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]