Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dabrovi
  • 30.04.2017. 18:00

Dabrovi oglodali vrbe uz rijeku Dravu

Dabrovi su odsjekli ili ogolili oko stotinu metara obale uz rijeku Dravu koju naseljava vrba.

Foto: bigstockphoto.com, Karel Gallas
  • 3.430
  • 251
  • 0

Uz rijeku Dravu kod Terezinog polja dabrovi su ostavili svoj potpis, piše Glas Slavonije. U Hrvatskoj se, prema odredbama Zakona o lovu, dabar tretira kao divljač, ali istovremeno je, na temelju Pravilnika o lovostaju, zaštićena životinja i tijekom cijele godine zabranjen je lov na dabrove.

Zakonom je predviđena i vrlo visoka kazna, oko 6.000 eura za prekršitelje te zabrane. Navodno u Hrvatskoj ima oko 1.000 dabrova.Najveći je problem što glodaju i ruše stabla na ribnjacima.

Sada se, kažu mještani, situacija otela kontroli. Dabrovi su odsjekli ili ogolili oko stotinu metara obale koju je naseljavala vrba uz rijeku Dravu.

Da bi zaštitili drveće, mještani Terezinog Polja, ribiči, lovci omotali su debla čeličnim mrežama, no neki se zalažu i za drastičnije poteze.

S obzirom da je to njihovo prirodno stanište, ali i ponašanje, nitko nije siguran što učiniti. Ribarima dabrovi svakako idu u korist jer "ako ima dabrova, onda nema vidre, a znamo koliko je vidra štetna za ribu". Napominju i kako više štete napravi ipak čovjek nego dabar.

Foto: bigstockphoto.com, Karel Gallas


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Dabrovi Drava Vrba


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]