Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz drvnih proizvoda
  • 07.01.2016. 17:30

Cvjeta izvoz drvne industrije!

9 posto ukupnog izvoza čine drvni proizvod, a izvozi se 65 posto ukupne proizvodnje drvne industrije!

Foto: pixabay.com
  • 448
  • 50
  • 0

Hrvatska drvna industrija 65% svoje ukupne proizvodnje plasira u izvoz, a uvozna je komponenta tek 5%, što višestruko povećava dodanu vrijednost ovog sektora.

U devet mjeseci 2015. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 780 milijuna eura te suficit trgovinske bilance s inozemstvom od 209 milijuna eura. To je 8% veći iznos u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, kada je vrijednost izvoza iznosila 722 milijuna eura.

9% ukupnog izvoza čine drvni proizvodi

"Statistički gledano, hrvatska drvna industrija u ukupnoj prerađivačkoj industriji u 2014. godini prihodovno je sudjelovala s 5,8%, ostvarivši prihod od 8,966 milijardi kuna, a u zaposlenosti prerađivačke industrije s 9,6%", rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Božica Marković.

U ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom za prvih devet mjeseci 2015. godine udio drva, drvnih proizvoda i namještaja iznosi 9% kada govorimo o izvozu i 3% kada govorimo o uvozu.

Veći udio izvoza čini drvna građa

Marković navodi kako su oko 45% ukupnog izvoza finalni proizvodi; namještaj, podni oblozi, parket, građevinska stolarija, drvene kuće, drveni pragovi, a 65% su građa, elementi, ploče i slično. Indeks fizičkog obujma industrijske proizvodnje u preradi drva, drvnih proizvoda iznosio je 113,2%, a namještaja 99,9% u razdoblju deset mjeseci 2015. u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

20 tisuća ljudi zaposleno u drvnoj industriji

Aktualna, evidentirana ukupna izravna zaposlenost u hrvatskoj drvnoj industriji (samo trgovačka društva, bez obrta i zaposlenih u Hrvatskim šumama d.o.o.) u 2014. godini je iznosila 19.964 i povećana je za 2% u odnosu na 2013. godinu.

Najveći broj zaposlenih je u proizvodnji proizvoda više dodane vrijednosti i to što je veći stupanj finalizacije, to je veći broj zaposlenih (drvna industrija je radno intenzivna). Drvna industrija uglavnom se nalazi u ruralnim područjima RH te je izrazito bitna za očuvanje postojeće zaposlenosti u tim sredinama.

Proizvodnja bazirana na domaćim resursima

"Hrvatska drvna industrija glavna je snaga i pokretač održivog gospodarskog razvoja baziranog na upotrebi resursa, primjeni znanja i inovacija. Važnost ovog sektora je u multiplikativnim efektima koji se ostvaruju proizvodnjom baziranoj na domaćim resursima i domaćem znanju, plasmanom finalnih proizvoda na inozemna tržišta te uključivanjem mnogih pratećih djelatnosti", zaključuje Marković.

Izvor: HGK, Foto: pixabay.com


Tagovi

Božica Marković HGK Izvoz drva Drvna industrija Zaposlenost


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."