Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski požari
  • 16.06.2016. 13:30

Čuvajmo šume od požara!

Šumama prijeti sve veća opasnost od požara!

Foto: aorlemann/bigstockphoto.com
  • 3.743
  • 125
  • 0

Dolaskom ljeta, rastom temperatura i smanjenjem količine oborina stvaraju se preduvjeti za opasnosti od šumskih požara.

U Hrvatskoj šume rastu na cca. 2,5 milijuna hektara i u njima ima trenutno oko 300 milijuna tona drva. Svake godine Hrvatske šume proizvedu novih 8 milijuna tona drva, odnosno 5 milijuna tona suhe tvari, što je ekvivalent od 2,5 milijuna tona nafte. Naše šume svake godine iz atmosfere povuku 2,5 milijuna tona ugljika, zadrže preko 17 milijuna tona prašine, a usput proizvedu i oko 5 milijuna tona kisika.

Požari prijete - i šumama i ljudima

Šumski požari pojava su nekontrolirane vatre u šumama. Nanose velike štete, što ovisi starosti šume, vrstama drveća, odnosno vegetacije te o vrsti požara i njegovoj jačini. Šumski požari rjeđe nastaju prirodnim uzrocima, a najčešće ljudskom djelatnošću. Najčešće prirodni uzrok požara je udar groma, a svi ostali požari nastaju čovjekovim djelovanjem. Indeks opasnosti možete pratiti i putem interneta!

Sve je veći broj šumskih požara

Posljednjih godina izbija velik broj šumskih požara. Samo u Europi između 30.000-40.000 godišnje, a opožarene površine kreću se i preko 500.000 ha. Gotovo svi požari u Europi mogu se pripisati ljudskom faktoru. Zemlje duž južnog ruba Europe (Francuska, Portugal, Španjolska, Italija, Hrvatska Crna Gora, Makedonija, Albanija), a osobito Grčka 2007. godine sa svojom klimom i njezinim globalnim promjenama, kao i društveno-ekonomskim uvjetima, najjače su napadnute.

Svake godine u Hrvatskoj izbije nekoliko stotina šumskih požara, a kao rekordnu pamtimo 2007. godinu kada je registrirano čak 706 šumskih požara koji su nanijeli štetu na 68.171 hektara. Statistički gledano srpanj i kolovoz mjeseci su sa najvećim rizikom odnosno brojem požara u godini.

Ne smijemo izgubiti šume!

Šume su i važan dio ruralnog prostora, stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a ljudska aktivnost važan faktor u njihovom očuvanju za buduće naraštaje. Stoga preuzmimo odgovornost i vodimo računa o vlastitom ponašanju, jer kako kaže slogan:

  • Jedno stablo proizvede puno kisika. Jedno deblo grije kuću cijelu kuću.
  • U šumi se možemo izgubiti, ali ne smijemo izgubiti šume.

Svaku informaciju ili sumnju o požaru prijavite telefonski na 193.

Foto: aorlemann/bigstockphoto.com


Tagovi

Šumski požari Drveće


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]