Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obuka šumara
  • 23.06.2017. 07:30

Certifikat za skupljanje jelinog sjemena

Nediljko Vila iz poduzeća Hercegbosanske šume prošao obuku penjanja na stabla pomoću užadi.

Foto: Bigstock/HalfPoint
  • 1.324
  • 71
  • 0

Kroz pet dana obuke u Lovačkom Domu Hrvatskih Šuma Kunjevci, polaznici tečaja tehnike penjanja pomoću užadi su imali priliku kroz teoriju i praksu naučiti sve potrebno za sigurno penjanje na visoka stabla.

Djelatnici Hercegbosanske šume sudjelovali su na A tečaju. Tečaj su organizirale poznate tvrtke za njegu stabala i arborikulturu Stablosan i Nurnberg Schule, a održan je u Vinkovcima.

Važno je dobro svezati čvor

Ondje su se naučili koristiti penjačkom opremom, pravilno obrezivati stabla, kao i prikladno reagirati i spasiti unesrećenog u slučaju nesreće na velikim visinama.

"Prvi dan obuke pažnja je bila usmjerena na upoznavanje opreme i učenje vezanja čvorova koji su jedan od ključnih čimbenika za sigurno penjanje. Pri tome su naučili dosta o drveću i onome što ga čin i sigurnim odnosno nesigurnim za penjanje. Drugi dan je bio još dinamičniji, polaznici su učili kako da pravilno i što više zabace bučicu na sigurnu granu, da bi si napravili kvalitetno sidrište za postavljanje užeta po kojem će se penjati. Nakon što su se usidrili, svatko na svom drvetu, krenulo je penjanje", ističu u Hercebosanskim šumama.

Ispit prošao bez greške

Svaki je kandidat imao individualni pristup gdje su im učitelji pokazali baš onaj način penjanja koji će mu biti potreban u budućnosti, ovisno o poslu kojim se bavi.

"Naš djelatnik Nediljko Vila naučio je kako da se penje na vrhove drveća da bi mogao sigurno pristupiti kvalitetnom sjemenu. Treći i četvrti dan se vježbalo pravilno obrezivati stabla, penjati pomoću različitih tehnika i sprava, spasiti unesrećenog, pomoći sam sebi u slučaju nepredviđenih okolnosti i td. Peti dan je bio dan ispita", navode sudionici ove važne edukacije te se ponose jer su instruktori posebno pohvalili njihovog djelatnika, njegov pristup opremi i način na koji je odradio svoj test: organizirano i bez jedne greške!

Važno za čitavu zajednicu

Odluka ovog poduzeća da pošalju Nedjeljka Vilu na ovu obuku je rezultirala tim da sad u županiji imaju ovlaštenog i obučenog čovjeka za obrezivanje, njegu, sigurno penjanje i spašavanje s visokih stabala, što je značajna stvar ne samo za Šumariju nego i za cijelu zajednicu.

"Osnovni smisao Odluke da pošaljemo djelatnika na obuku je bila potreba za prikupljanje sjemena sa dubećih stabala, pretežno jele, naše glavne gospodarske vrste. Sljedeći korak je nabava adekvatne opreme kako bi se već na jesen moglo ići u realizaciju prikupljanja kvalitetnog sjemena", najavljuju u Šumariji.

Foto: Bigstock/HalfPoint


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska ide naprijed, pred nama su naše najbolje godine, kao nacija i u zajednici EU. 💪 Za manje od tri mjeseca 20 milijuna tona žitarica morat će napustiti Ukrajinu koristeći infrastrukturu EU-a. To je gigantski izazov i nužno je koordini... Više [+]