Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje
  • 13.09.2017. 15:00

40 milijuna kuna za razminiranje šuma

Razminiranjem će se omogućiti dodatna drvna sirovina za industriju, otvoriti prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma, ali i siguran prolazak/boravak u šumi.

Foto: Bigstockphoto/paulgrecaud
  • 217
  • 12
  • 0

Sporazum o financiranju poslova razminiranja šuma i šumskih zemljišta potpisat će sutra ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zajedno s v.d. ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Antom Brkljačićem.

Sporazumom će se u 2017. i prvoj polovici 2018. godine financirati radovi razminiranja šuma i šumskog zemljišta za 340 ha šuma i šumskog zemljišta u vrijednosti od 40 milijuna kuna.

Razminiranjem tih površina omogućit će se dodatna drvna sirovina za industriju, otvoriti prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma te prije svega pružiti sigurnost stanovništvu da bez straha od minsko - eksplozivnih sredstava mogu koristiti sve blagodati naših šuma.

Ministarstvo poljoprivrede aktivno sudjeluje u procesu razminiranja svih minsko sumnjivih površina te s Hrvatskim centrom za razminiranje sudjeluje u pripremi radova razminiranja te praćenju stanja na terenu koristeći podatke i informacije Hrvatskih šuma d.o.o. i Savjetodavne službe, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

"U Hrvatskoj se čak 442 četvorna kilometra smatraju minski sumnjivim površinama, a obuhvaćaju 9 županija te 61 grad i općinu koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Od ukupne minsko sumnjive površine šume i šumsko zemljište predstavljaju čak 93%", izjavio je v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić, a državna tajnica Marija Vučković nastavila je "Odnedavno se umjesto dosadašnjih 13%, čak 30% sredstava prikupljenih od naknada za Opće korisne funkcije šuma izdvaja za razminiranje šumskog zemljišta. S druge strane, za razminiranje poljoprivrednog zemljišta iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano je 674 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 310 milijuna kuna za razminiranih 4.500 hektara".

Foto: Bigstockphoto/paulgrecaud


Tagovi

Razminiranje Šume


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]