• Razminiranje
  • 13.09.2017. 15:00

40 milijuna kuna za razminiranje šuma

Razminiranjem će se omogućiti dodatna drvna sirovina za industriju, otvoriti prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma, ali i siguran prolazak/boravak u šumi.

Foto: Bigstockphoto/paulgrecaud
  • 200
  • 12
  • 0

Sporazum o financiranju poslova razminiranja šuma i šumskih zemljišta potpisat će sutra ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zajedno s v.d. ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Antom Brkljačićem.

Sporazumom će se u 2017. i prvoj polovici 2018. godine financirati radovi razminiranja šuma i šumskog zemljišta za 340 ha šuma i šumskog zemljišta u vrijednosti od 40 milijuna kuna.

Razminiranjem tih površina omogućit će se dodatna drvna sirovina za industriju, otvoriti prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma te prije svega pružiti sigurnost stanovništvu da bez straha od minsko - eksplozivnih sredstava mogu koristiti sve blagodati naših šuma.

Ministarstvo poljoprivrede aktivno sudjeluje u procesu razminiranja svih minsko sumnjivih površina te s Hrvatskim centrom za razminiranje sudjeluje u pripremi radova razminiranja te praćenju stanja na terenu koristeći podatke i informacije Hrvatskih šuma d.o.o. i Savjetodavne službe, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

"U Hrvatskoj se čak 442 četvorna kilometra smatraju minski sumnjivim površinama, a obuhvaćaju 9 županija te 61 grad i općinu koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Od ukupne minsko sumnjive površine šume i šumsko zemljište predstavljaju čak 93%", izjavio je v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić, a državna tajnica Marija Vučković nastavila je "Odnedavno se umjesto dosadašnjih 13%, čak 30% sredstava prikupljenih od naknada za Opće korisne funkcije šuma izdvaja za razminiranje šumskog zemljišta. S druge strane, za razminiranje poljoprivrednog zemljišta iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano je 674 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 310 milijuna kuna za razminiranih 4.500 hektara".

Foto: Bigstockphoto/paulgrecaud


Tagovi

Razminiranje Šume


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi