Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 15.10.2019. 16:30

100 tisuća tona drvne sječke i ogrjevnog drva za planiranje proizvodnje u 2020.

Hrvatske šume raspisale su Javni poziv za prodaju strateške sirovine namijenjene isključivo za proizvodnju električne i toplinske energije u trgovačkim društvima.

Foto: Pixabay/recyclind
  • 1.258
  • 84
  • 0

S ciljem smanjenja uvoza energenata kroz zbrinjavanje i iskorištavanje drvne biomase, Hrvatske šume su već 14. listopada objavile Javni poziv za prodaju 100 tisuća tona ovog vrijednog energenta, kako bi trgovačka društva mogla unaprijed planirati proizvodnju u 2020. godini. 

Na natječaj se mogu javiti tvrtke koje su registrirane u Republici Hrvatskoj za proizvodnju električne i toplinske energije, koje će koristiti ovu stratešku sirovinu za vlastitu proizvodnju energije u RH u svom postrojenju, koje nemaju važeći ugovorni odnos s Hrvatskim šumama za isporuku robe, te koje nemaju nikakva dugovanja prema Hrvatskim šumama na dan prijave na Javni poziv.

Kako će se dodjeljivati bodovi?

Bodovi će se dodjeljivati prema ukupnoj godišnjoj učinkovitosti postrojenja, prema planiranom broju zaposlenih radnika za potrebe korištenja postrojenja, prema stupnju razvijenosti jedinica lokalne samouprave na području gdje se nalazi postrojenje, te stupnju razvoja samog postrojenja. Također, jedan od kriterija će biti rok do kojeg postrojenje planira započeti s radom, gdje prednost imaju tvrtke koje su već pokrenule svoja postrojenja i imaju uporabnu dozvolu za njih.

"Vrlo važan dio gospodarenja šumama je kontinuirano povećavanje učinkovitosti u korištenju sirovina i energije u svim fazama energetskog lanca, te je jedna od obaveza koju je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji. Jedan od najvažnijih zajedničkih ciljeva nadležnog Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma je gospodarenje ovim vrijednim resursom na najbolji mogući način, omogućujući ulaganja u poljoprivredu i nerazvijena područja te općenito u razvoj gospodarstva", istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Osim što će tvrtke morati dokazati kako će koristiti toplinsku energiju postrojenja, bodovat će se tražena količina sirovine u odnosu na instaliranu snagu električne energije. U prednosti će biti postrojenja koja će tražiti manji postotak sirovine čime se želi aktivirati potencijal privatnih proizvođača biomase.

Javni poziv otvoren do 28. listopada

Cijene ovog vrijednog resursa će se usklađivati prema Indeksu cijene drvne sječke koji će se usklađivati s podacima europskog statističkog ureda EUROSTAT. Cijene će biti varijabilne tijekom ugovornog razdoblja, ovisno o kretanjima na tržištu. 

Javni poziv otvoren je do 28. listopada 2019., a sve detalje možete pronaći na web stranici Hrvatskih šuma.


Tagovi

Hrvatske šume Javni poziv Električna energija Toplinska energija


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić