Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baby Beef
  • 12.04.2023. 10:30
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Zvonimir Širjan se povlači s mjesta predsjednika udruge Baby Beef?

Razumijem postupak najave povlačenja sadašnjeg predsjednika jer svi mi izlažemo sebe, a dobivamo odgovor da to radimo iz 'privatnih interesa', kaže Kušeković.

Foto: Marinko Petković
  • 1.475
  • 139
  • 0

Upravni i nadzorni odbor Baby Beef-a u četvrtak, 13. travnja, donijet će odluku o skorom datumu održavanja izborne Skupštine najveće udruge za tov i uzgoj junadi, na kojoj će se birati njezino novo vodstvo. Dosadašnji predsjednik Zvonimir Širjan, naime, još je na zadnjoj godišnjoj Skupštini održanoj koncem prošle godine u Gudovcu, najavio povlačenje sa čelnog mjesta.

"Ništa se po tome pitanju nije promijenilo u ova četiri mjeseca. I dalje se želim povući jer i kad sam preuzimao ovu funkciju, bilo je dogovor da to bude na neko određeno vrijeme, odnosno privremeno. Istina je da su gubici tovljača sada nešto manji kod onih uzgajivača koji nisu još jesenas kupili jako skupu stočnu hranu koja nas je i dovela do toga da poslujemo s golemim gubicima", kazao nam je Širjan, dodajući da će nadležna tijela Udruge odrediti točan datum izborne Skupštine, koji on nije htio pogađati.

Kušeković: Prošle puste godine, a pomaka nema

Prema njegovim riječima, nitko od stočara nije uspio naći pšenicu po cijeni od 180 eura po toni na domaćem tržitu, već po osjetno višoj od 220 do 235 eura, što je 40 do 55 eura više od one koju ističe čelnik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

S druge strane, vlasnik farme "Natura beef" Mladen Kušeković, član rukovodećih tijela udruge, ističe da je vrijeme da se svi povuku sa svojih pozicija, kako u udruzi tako i u HPK jer su prošle puste godine, bez pomaka. Dodao je da više ne vidi svrhu gubitka vremena na bezbrojna sastančenja, koja su nažalost postala samo dio 'folklora' jer su tzv. stručnjaci, već odredili pravila igre za idućih pet godina.

"Razumijem postupak najave povlačenja sadašnjeg predsjednika jer svi mi izlažemo sebe, a dobivamo odgovor da to radimo iz 'privatnih interesa', iako nešto takvo nema nikakvog utjecaja na moj sadašnji posao, ali bi moglo imati u budućnosti", napominje.

Na naš upit ima li ambicija biti čelnik Udruge, Kušeković kaže da on nije relavantan, odnosno da je 'mali tovljač', (550 goveda). On drži da je vrijeme da dođu mlađi ljudi, koji će imati više energije i vremena posvetiti se rješavanju nagomilanih problema u domaćem stočarstvu, od otežanog pristupa poljoprivrednom zemljištu, obnovljivim izvorima energije do okolišnih izazova, za koje većina domaćih uzgajivača nije spremna.

Pankretić: Stanje u poljoprivredi nikada lošije

Bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, koji s bratom Zdravkom ima veliku farmu na kojoj godišnje utovi 2.000 junadi, kaže da stanje u poljoprivredi nikada nije bilo lošije i da je ostavka predsjednika sasvim logičan potez. Dodao je da mu je to nedavno i osobno rekao, ali da on nema nikakvih ambicija, što se tiče sjedanja u njegovu fotelju.

Inače, udruga bi trebala znaku Hrvatska junetina – junad uzgojena na hrvatskim farmama hranom s hrvatskih polja, pripojiti znak Hrvatska kvaliteta, kako bi napravila dodatni iskorak u stvaranju prepoznatljivog brenda na tržištu. Domaći izvoz Baby Beefa, koji je nekada bio izvozni broj jedan, prije ove krize je iznosio godišnje u vijednosti 50 milijuna dolara.


Tagovi

Baby Beef Izborna skupština Novo vodstvo Tov junadi Zvonimir Širjan Mladen Kušeković Božidar Pankretić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer