Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Građanska inicijativa
  • 02.05.2022. 18:00

Životinje za hranu: Je li na pomolu kraj stočarstva kakvog poznajemo?

Organizatori inicijative End The Slaughter Age pozivaju EK da isključi stočarstvo, za hranu i druge svrhe, iz aktivnosti koje ispunjavaju uvjete za poljoprivredne potpore i da uključi etičke i ekološke alternative

Foto: Martina Popić/Depositphotos/microgen
  • 1.281
  • 242
  • 0

Europska komisija odlučila je registrirati novu europsku građansku inicijativu pod nazivom End The Slaughter Age (Završite doba klanja, op.a.). Organizatori inicijative su pozvali EK da isključi stočarstvo, za hranu i druge svrhe, počevši od klanja životinja iz aktivnosti koje ispunjavaju uvjete za poljoprivredne potpore i da uključi etičke i ekološke alternative, poput uzgoja kultiviranog mesa iz stanica i biljnih proteina. Zatražili su uvođenje potpora za proizvodnju i prodaju biljnih i staničnih poljoprivrednih proizvoda.

Ova inicijativa se zalaže za ukidanje klanja i kraj stočarske proizvodnje kakvu poznajemo. U njihovom fokusu je razvoj novog poljoprivredno-tehnološkog sektora koji omogućava proizvodnju mesa, mlijeka, jaja, kostiju, kože i drugog organskog materijala direktno u laboratoriju, počevši od nekoliko stanica koje se umnožavaju gotovo neograničeno.

Ispunjeni preduvjeti za prihvaćanje inicijative

Komisija smatra da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava formalne uvjete, ali u ovoj fazi još nije analizirala suštinu prijedloga. U sadržaju inicijative izražavaju se samo stajališta organizatora te se ni na koji način ne može smatrati da se u njemu odražavaju stajališta Komisije. Odluka o registraciji je pravne prirode i ne može prejudicirati konačne pravne i političke zaključke, ističu u EK. 

Europska komisija izdvaja 2 milijuna eura za sintetičko meso

Organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise i u roku od godine dana sakupiti njih milijun iz najmanje sedam država članica. U tom slučaju Komisija će morati reagirati i može postupiti prema zahtjevu iz inicijative ili ga odbiti uz obrazloženje.

Uspjeh inicijative End the Age Cage

Slična inicijativa o zabrani uzgoja životinja u kavezima (End the Age Cage) je dobila podršku EK. Rezolucija je u lipnju prošle godine usvojena s 558 glasova za, 37 protiv i 85 suzdržanih. Europarlamentarci su najavili postupno ukidanje kaveznog uzgoja životinja do 2027. godine.

Pogledajte promotivni video inicijative End The Slaughter Age. 

 


Tagovi

Evropska komisija Građanska inicijativa End The Slaughter Age Ćelijski uzgoj Altrnativna poljoprivreda Zabrana klanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima u klubu! Slike su s Grmošcice - park šuma na zapadu Zagreba. Nekoliko drva (bukve i hrastovi) je palo ove zime, neka od njih su i na relativno ravnom tlu i zdrava. Nemam znanja iz šumarstva pa ovim putem tražim informacije i s... Više [+]