Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bokun Blaženka
  • 06.09.2016. 09:00

Živa stoka Ravliću, mlijeko Dukatu - uz IPARD!

Ove godine PO Bokun realizirao je investiciju pomoću IPARD-a. Uložili su u opremu za zbrinjavanje stajskog gnojiva, a to je tek početak. Sve što proizvode prodaju na domaćem tržištu!

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 4.751
  • 225
  • 0

PO Blaženka Bokun na svom gospodarstvu ima 260 muznih krava, od toga 250 teladi, a ostalo su junice. Na ukupno 400 hektara uzgajaju žitarice. Proizvode suncokret, uljanu repicu, pšenicu, kukuruz, lucernu, ječam, tritikale i soju na 50 hektara zbog kako kažu, zelenog plaćanja.

Viškove prodaju, a žitarice prvestveno koriste za prehranu teladi odnosno stočnu hranu. Ove su godine realizirali investiciju pomoću EU pretpristupnog fonda IPARD, a dobili su povrat sredstava od 50%, točnije milijun kuna. Ukupan iznos ulaganja je bio oko 2 milijuna kuna. Za što bolji uspjeh OPG-a savjetovali su se s konzultantskom kućom Agro-Kovačević, obrtom za usluge i posredništvo.

OPG Bokun

Ulaganje u opremu za zbrinjavanje gnoja

Pomoću tih sredstava kupili su specijaliziranu opremu za transport gnoja, teleskopski manipulator za stajnjak, cisternu za gnoj sa deponatorima te prikolicu za stajnjak. Bili su u situaciji da su se kao i mnogi, morali početi modernizirati ili odustati od proizvodnje. Kako bi sve bilo u skladu s Nitratnom direktivom, objašnjavaju, morali su uložiti u novu opremu.

Druge objekte su kažu gradili vlastitim sredstvima i preko banaka. Kako su se poljoprivredom počeli baviti odmah poslije Domovinskog rata, danas imaju preko 20 godina proizvođačkog staža i puno iskustva. Intenzivno se uzgojem teladi bave sedmu godinu, a gospodarstvo je u tu svrhu osnovano 2006.

Junad OPG Bokun

Telad i mlijeko prodaju na domaćem tržištu

"Živu stoku inače prodajemo Ravliću, a mlijeko Dukatu, iako je cijena mlijeka pala na oko 2.20 kn/kg. Danas je cijena stoke oko 14.50 kn/kg, točnije simentalca. Prodajemo telad od 550 do 650 kg", govori Zlatko Bokun. Nositeljica gospodarstva - poljoprivrednog obrta Blaženka Bokun cijeli se život bavi poljoprivredom, uz supruga i dva sina.

Dominik je magistrirao agronomiju te ima vlastiti poljoprivredni obrt, a trenutno radi na projektu bioplinskog postrojenja kao nastavak na ovu investiciju. Sin Domagoj je dobio sredstva za mlade poljoprivrednike pa je cijela obitelj uključena u razvoj djelatnosti. Planiraju kažu i izvoz, no još je prerano o tome govoriti.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Fotoprilog


Tagovi

OPG Bokun Blaženka Bokun Telad Ratrenje Agro-Kovačević


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Agro-Kovačević

Vijenac Dinare 2, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: 031 782 051, e-mail: agrokova@gmail.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]