Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krpelji
  • 04.09.2021. 12:00
  • Valjevo

Zimski krpelji već aktivni - sve do studenog traže "domaćina"

Krpelji podjednako "vole" i ljude i životinje. Iako se za njihovu aktivnost veže proljeće, ljeto i rana jesen, malo je poznato da su aktivni već od siječnja.

Foto: Depositphotos/KPixMining
  • 862
  • 35
  • 0

Krpelji se nalaze na mnogim mjestima u prirodi, na zelenim površinama, u dvorištima, parkovima, na livadama i podjednako za domaćina biraju ljude i životinje. 

Vladimir Ilić koji se bavi poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, tijekom ove godine pratio je brojnost i aktivnosti populacije ovih kukaca.

"Nećete vjerovati, ali ja sam ih počeo pratitt od kraja siječnja kada je počela njihova aktivnost. Ovo nije nimalo bezazlena populacija i mora se na njih obratiti posebna pažnja. To što je zima ne znači da ih nema. Oni u jednom dijelu zime padaju u privremenu hibernaciju. Mogu preživjeti i temperature u minusu, a najčešće se kriju u lišću, u šupljinama", kaže Ilić i dodaje da znamo da mogu biti prenosnici bolesti i zbog toga bi trebalo pokrenuti akcije njihovog suzbijanja.

Brojnost ne ovisi od aktivnosti životinja

Ovi kukci najviše nastanjuju travnate površine i njihova aktivnost i brojnost ne ovise od aktivnosti životinja. One im služe za hranu, odnosno ženkama su neophodne životinje ili ljudi da bi se pomoću krvi koju sisaju mogle razmnožavati.

"Brojnost ovisi prije svega od vremenskih prilika. Vlažno i toplo vrijeme im izuzetno pogoduje, a samim tim povećava se i udio zaraženih krpelja u populaciji", kaže naš sugovornik i dodaje da se tretmani suzbijanja rade na većim zelenim površinama, u parkovima, u blizini škola i vrtića. 

Krpelji podjednako "vole" i ljude i životinje (foto: Sanja Dovečer)

Takozvani zimski se pojavljuju u kolovozu i rujnu i sve do studenog traže "domaćina", a ukoliko u tome uspiju, držat će se za dlaku životinje cijele zime. Stručnjaci kažu da se oslanjaju na njuh i kada osjete miris maslačne kiseline koju izlučuju svi sisavci, spuštaju se s biljaka i prelaze na životinje ili čovjeka. 

"Svi smo upoznati s krpeljima koji se mogu zakačiti na kućne ljubimce ili domaće životinje. Naravno, životinje treba povremeno pregledati, naročito kad se vratite iz šetnje. Ono što svakako preporučujemo je preventiva, bez obzira je li ljeto ili zima. Kućne ljubimce treba redovno čistiti od parazita, ali danas ima i dosta preparata koji se koriste protiv buha i krpelja", kaže veterinar Nikola Marković i dodaje je jedan od načina da se preparat nakapa duž kralježnice životinje, ali što god da se primjenjuje, mora se strogo voditi računa da se poštuje uputstvo za uporabu koje uz preparat daje proizvođač.

Ako vas je ubo krpelj, posjetite liječnika

Kada dospije na domaćina najprije nalazi pogodno mjesto gdje će zariti rilce. Ubod je bezbolan i dokle god je zakačen hrani se krvlju. Može uvećati svoje tijelo do neprepoznatljivosti. Ženka kad prikupi dovoljne količine krvi, otkači se od domaćina kako bi položila jaja. Ona koja su položena u proljeće najprije prelaze u stadij ličinke i već tada počinju tražiti neke sitnije životinje. Ličinke rastu do jeseni, a poslije zimskog perioda mirovanja, tijekom proljeća pretvaraju se u mlade jedinke.  

Postoje mnogi neobični savjeti kako ga treba ukloniti. Ipak, savjet lliječnika je da sve osim brze i stručne medicinske intervencije povećava šansu da se ne izvadi cijeli ili da dođe do ispuštanja bakterija koje mogu izazvati lajmsku bolest.  

Insekta treba odstraniti pincetom, hvatanjem rilca što blize koži. Mjesto uboda treba provjeravati i do dva mjeseca. Pojava crvenila dokaz je zaraze uzročnikom navedene bolesti i mora se liječiti.  


Tagovi

Krpelji Lajmska bolest Sisanje krvi Nikola Marković Vladimir Ilić


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka s iskustvom dužim od dva desetljeća.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]