Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo zimi
  • 24.01.2017. 07:30

Zimi treba utopliti i pojačano hraniti stoku

Iako su goveda osjetljivija na visoke nego na niske temperature, a muznim grlima za veću proizvodnju mlijeka više odgovaraju niže temperature, stručnjaci upozoravaju na oprez u ovim hladnim danima!

  • 5.379
  • 707
  • 0

Agronom Momir Cvjetković, ekspert za sektor stočarstva i hranidbu stoke kaže da je veliki broj objekata za stočarstvo građen u prošlom stoljeću, bez suvremene ventilacije, sustava izgnojavanja, izolacije i drugih karakteristika suvremene gradnje.

Upravo zbog toga, prema njegovim riječima, potrebno je više vremena zimi boraviti u staji, kako bi se stoci osigurali što bolji uvjeti za hranidbu i odmor.

"Ukoliko staje nemaju susventilacije svjež zrak treba osigurati kroz vrata i prozore. Na taj način iz objekata se odstranjuju svi štetni plinovi, vodena para i eventualna prekomjerna toplina koju životinja ispušta u okoliš. Ventiliranje doprinosi sprječavanju bolesti i osigurava svjež i suh zrak", kaže Cvjetković.

Tov junadi u starim objektima

Ukoliko su temperature u minusu, pogotovo desetak i više stupnjeva, veliku pažnju osim ventiliranja treba obratiti na kvalitetu i temperaturu pitke vode i pojačanu stočnu hranu. Hrana prema Cvjetkovićevim riječima ne smije biti zamrznuta, već adaptirana na temperaturu u staji.

"Silažu, rezance i drugu hranu koja može zalediti najbolje je pri niskim temperaturana pripremiti uvečer u dovoljnim količinama za jutarnju i dnevnu upotrebu. Vrlo je značajna večernja hranidba, jer ustanovljeno je da životinje prilikom probavljanja hrane tijekom noći proizvode dovoljnu tjelesnu toplinu". Naravno osim neophodnih žitarica i kabaste hrane tijekom zimskih mjeseci potrebne su i dovoljne količine soli i minerala.

Čista voda i prostirka vrlo važni

Stočari velike probleme zimi pri niskim temperaturama imaju sa vanjskim vodovodnim cijevima, koje često nisu propisno izolirane. Osim smrzavanja cijevi, često su prisutni i problemi vezano za vrlo nisku temperaturu pitke vode.

"Životinje su vrlo osjetljive na vodu, pogotovo na njenu temperaturu, koja ne bi smjela biti niža od 15 stupnjeva Celzijevih. To znači da svaki proizvođač mora voditi posebnu brigo i o hrani i o vodi, ali i o mjestima gdje životinje provode najveći dio vremena. Vanjsku temperaturu u rasponu od minus 1 do minus 6 stupnjeva životinje dobro podnose, ali ukoliko su objekti neadekvatni i nisu otporni na utjecaj vjetra i vlažnog zraka, prag tolerancije na niske temperature se smanjuje", kaže Cvjetković.

Pri vrlo niskim temperaturama farmerima se savjetuje da posebnu brigu vode o prostoru gdje stoka boravi te da bude suh i čist.

"Svinje imaju potrebu za velikim količinama slame, jer ih ona štiti od hladnog tla i zraka. Svinje je pri vrlo niskim temperaturama najbolje držati u grupama, kako bi se grijale kontaktom jedna od drugu. Iako konji spavaju stojeći i njima je vrlo važan suh prostor za odmor. Isto vrijedi i za preživače, jer respiratorne bolesti su učestalije u zimskom periodu, a vlažna mikroklima im pogoduje".


Uzgoj stoke vani

U danima sa enormno niskim temperaturama, kao što su u siječnju ove godine, održavanje temperature u objektima je problem kome se mora ozbiljno pristupiti.

Veće prisustvo farmera u starijim objektima

Cvjetković kaže da veliko odstupanje od optimalnih temperatura povećava bazalni metabolizam, odnosno stoka sve više energije troši na termoregulaciju. Kada se taj problem djelomično sanira kroz hranu, proizvodnja je nekvalitetna i vrlo skupa.

"Ukoliko farmeri nemaju suvremene objekte, koji su klimatizirani i automatizirani sa digitalnim praćenjem parametara, onda je potrebno veće prisustvo i angažman čovjeka, kako ne bi došlo do rashlađivanja objekata, promrzavanja i uginuća stoke. Posebno je važno pojačati pažnju kod uzgoja i dogrijavanja tek oprašene prasadi, kao i kod transporta stoke na mjesto prodaje, klaonice, druge farme i ostala mjesta".

Cvjetković savjetuje farmere da u tijeku "debelih minusa" češće obilaze objekte sa stokom te da posebnu pažnju posvete alternativnim izvorima energije, jer su zbog snježnih padalina, niskih temperatura i vjetrova mogući češći nestanci električne energije.

"Odnos čovjeka prema stoci mora biti vrlo human. Rezultati takvog odnosa su zdrava stoka i visoka proizvodnja kvalitetnog mlijeka , mesa ili jaja", kaže Momir Cvjetković, diplomirani inžinjer stočarstva.


Tagovi

Svinje Hladnoća Hranidba


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo