Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela zemljišta
  • 19.04.2015. 07:55

Zemljište stočarima bez javnog poziva

HPA i Savjetodavna služba od 20. travnja 2015. i službeno će početi s pozivanjem korisnika čija je stoka upisana u Jedinstveni registar domaćih životinja, a kojima nedostaje poljoprivrednoga zemljišta. Trećina državnog zemljišta planira se dodijeliti samo za pedesetak velikih tvrtki.

Foto: depositphotos.com,
  • 865
  • 112
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede će putem Agencije za poljoprivredno zemljište, Hrvatske poljoprivredne agencije, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Savjetodavne službe, u ponedjeljak 20. travnja 2015. godine početi s aktivnostim oko dodjele poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, bez javnog poziva, stočarima koji nemaju dovoljno zemlje za proizvodnju hrane za ishranu stoke.

Hrvatska poljoprivredna agencija i Savjetodavna služba od ponedjeljka će službeno početi s pozivanjem svih korisnika čija je stoka upisana u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ), a kojima nedostaje poljoprivrednoga zemljišta, na ispunjavanje prijavnog obrasca.

Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je više od 10.000 stočara koji nemaju dovoljno poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju na svojim farmama, a temeljem broja grla stoke upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja i ARKOD.

Okvirni rok za prijavu je 15 dana i traje od 20. travnja do 04. svibnja 2015. godine. Sve informacije oko daljnjih aktivnosti, korisnici će dobiti od Hrvatske poljoprivredne agencije i Savjetodavne službe.

Trećina zemlje velikima

Prema izjavama članova iz Udruge OPGH Život, APPRRR je izračunala da bi trećina raspoložive državne zemlje namijenjene stočarima trebala pripasti pedesetorici najvećih sustava, a da bi se ostale dvije trećine rasporedile na 48 tisuća manjih i srednjih gospodarstava.

OPG-ovi u ovoj računici čine samo 10%, a sve ostalo su trgovačka društva, uz poneki obrt i zadrugu. No kako kažu u Udruzi, više od polovice navedenih velikih interesenata uopće nema poljoprivredno zemljište, ali drže i po 14.000 goveda, što sve upućuje na činjenicu da neki veliki interesenti zemljišne areale vode u jednoj filijali, a goveda u drugoj, kako navodi Glas Slavonije.

Foto: depositphotos.com, @Corepics


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Agencija za poljoprivredno zemljište Hrvatska poljoprivredna komora Agencija za plaćanja Savjetodavna služba Dodjela zemljjišta Ishrana stoke Jedinstveni registar domaćih životinja ARKOD Pozivanje Prijavni obrazac


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]