Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres
  • 02.01.2021. 12:20
  • Sisačko-moslavačka, Majske poljane

Zekan je spašen, uzgajivači skupljaju podatke i o drugim konjima

Moćna scena Tome Suknaića i spašenog konja Zekana, ganula je Hrvatsku. U pomaganju i skupljanju podataka o ovim plemenitim životinjama, uključio se i Savez uzgajivača konja hrvatski posavac.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
  • 1.933
  • 1.732
  • 0

Tomislav Suknaić iz Majske Poljane, mjesta koje je razrušeno u stravičnom potresu uspio je spasiti sebe, sina Željka i svoje konje. Međutim, stradala je njihova obiteljska kuća, ali i staja u kojem je bio konj imena Zekan.

"Imaju 16 konja. Naravno, životinje su bile strahovito uznemirene. No, ipak 15 njih je u velikom ispustu, na ograđenoj livadi, gdje žive u krdu, u lauf štali“, otkrila je u svom Facebook statusu novinarka Sandra Bolanča koja je tih dana bila na terenu u petrinjskom kraju, pa i Majskim Poljanama. 

Iako ih je strah, jer tlo stalno podrhtava, dobro su. "Zajedno su i imaju veliki prostor za trčanje, kada ih ulovi panika", kaže napominjući da je konjima to od velike važnosti. 

Zekana spasila gurtna

Naime, ovaj konj, pastuh po imenu Zekan, u obitelji Suknaić je novi. "Krdo već ima svog pastuha pa on nije mogao k njima, jer bi se njih dvojica potukla do smrti", pojasnio je vlasnik novinarki rekavši joj da je zato bio izdvojen u štali, s namjerom da se postojeći pastuh proda, a na njegovo mjesto dolazi novi, radi svježe krvi.

Njegov je plan u manje od minute uništio snažan potres razrušivši i kuću i štalu. Nakon što su se oslobodili iz razrušenog doma, Tomo i Željko otišli su provjeriti životinje. Bili su uvjereni da je Zekan uginuo.

"Ne mogu vjerovati da je taj konj ostao živ! Spasila ga je gurtna, koja je zadržala gredu, koja bi ga inače ubila", rekao je uznemireni vlasnik. Međutim, Zekan ih još uvijek gleda, živ je unatoč tome što je van sebe od straha.

Zbog stresa smršavio, a hitno mu treba ograda

Malo po malo, uz pomoć motorke, izvukli su ga iz ruševina. "Srećom pa je hladnokrvnjak, ne znam bi li toplokrvnjak toliki stres izdržao, a da sam sebe ne ozlijedi", komentira Bolanča dodajući da je konj vezan na metar konopa, između dva traktora, a oko njega su ruševine.

"Ne može konj tako živjeti on mora leći da sada ulovi REM fazu, mora se moći izvaljati i kretati“, upozorila je dodajući da je vlasnik Tomo rekao da je konj smršavio od stresa, što ne čudi s obzirom na podrhtavanje tla, zvukove sirena, vrevu ljudi, volontera, novinara i automobila.

Bolanča je u svom FB statusu napomenula da čovjeku treba drvena ograda za ispust, gurtne/trake za električni pastir, agregati, ali i stočna hrana jer je sijeno pokislo, te zobi, kukuruza, ali i mekinja.

Nakon njene objave, vijest se brzo proširila. Javljaju se ljudi koji su voljni pomoći sastaviti uništenu ogradu na ispusti, nose agregate, čak i hranu za stoku koje, za sada, ima i više nego dovoljno.

Konji su za sada na polju, ali će se zbrinuti na druga područja

I Savez uzgajivača konja hrvatski posavac, koji među ostalima, okuplja i one s potresom pogođenog područja, aktivirao se u pomaganju u ovoj teškoj situaciji.

"Prvo se pomaže ljudima, životinje dolaze na red za koji dan. Svi su fokusirani na kuće, nitko pravo ne gleda štale", rekao nam je Juraj Čiček, predsjednik SSUKHP navodeći kako djelatnici saveza kontaktiraju članove, obilaze teren, evidentiraju štete i pružaju pomoć.

"I životinje su zdrmane. Tek se bude sve znalo za dva, tri kad se sve smiri“, kaže Čiček dodajući kako su sada konji na otvorenom, pa s njima nema problema. 

Konji su pod velikim stresom (Foto: Martina Glasnović)

"Konji su cijele godine na pašnjaku, naučeni su biti slobodni u prirodi, i tek su prije mjesec dana došli u štalu. Problem je što je potres jako veliki stres za njih", kaže predsjednik SSUKHP-a. Naime, tlo stalno podrhtava, a konji to jako osjete. "Kod svih je zabilježena promjena ponašanja. Neće piti vodu i slabo jedu”, dodao je. 

Za sada još nemaju saznanja jesu li se uspaničeno razbježali ili su svi na broju, jer djelatnici još prikupljaju podatke. Kada razmjeri šteta budu poznati, planiraju ove plemenite životinje iz srušenih štala zbrinuti na druga područja, dok se ne obnove objekti.

Autorice: M. Popić/R. Prusina


Tagovi

Tomislav Suknaić Potres Konji Pomoć Konj Zekan Savez uzgajivača konja hrvatski posavac Juraj Čiček


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️