Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesen u Lici
  • 09.10.2019. 14:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Zdena Ramljak vlasnik je najboljeg grla ličke pramenke

Zdena Ramljak sa svojom obitelji na području Korenice uzgaja oko 1.000 ovaca i 100 krava. Svoje proizvode plasira u Dalmaciju, a šampionsko je grlo, osim na manifestaciji "Jesen u Lici", imao i na Bjelovarskom sajmu.

Foto: Milan Tomašević
  • 2.572
  • 726
  • 0

Na ovogodišnjoj manifestaciji Jesen u Lici, na izložbi autohtone pasmine ovce ličke pramenke, šampionsko grlo ima uzgajivač Zdena Ramljak iz Korenice. Ovčarstvom se, otkrio nam je, bavi od svoje desete godine. a trenutno imaju blizu 1.000 ovaca. Zdena je šampionsko grlo imao i na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu, našem najvećem nacionalnom sajmu.

"Teško se baviti poljoprivredom, treba se to voljeti, obaveza je puno. Nema mora ljeti, nema izlazaka. Baš sve mora biti posloženo da bi štimalo", kaže Zdena čija obitelj ovce uzgaja na oko 500 hektara.

Uz ovce, bavi se i govedarstvom 

No zemlje im nedostaje jer bave se i govedarstvom. Imaju blizu 100 goveda. "Trenutno su poticaji dobri, ne treba se žaliti. No mi smo ovce i krave držali i prije poticaja, nastavit ćemo i ako poticaja ne bude", naglašava Zdena. Pitamo ga kako ide s plasmanom mesa. On odgovara da tu nema nikakvih problema jer sve uspije prodati u Dalmaciju. 

Inače, iza nas je 21. izdanje manifestacije "Jesen u Lici" koja je krenula s izložbom rada vrijednih ruku nekoliko izlagača i prerasla u trodnevno događanje i jednu od najvećih hrvatskih izložbeno sajamskih manifestacija. Na Trgu Stjepana Radića u Gospiću, na brojnim štandovima, izlagalo je više od 200 izlagača te predstavilo obilje plodova s ličkog polja i iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja; suhomesnati proizvodi, med, mliječni proizvodi, tkanine, rukotvorine. Sve ono što vrijedne ličke i hrvatske ruke rade.

Više od 200 izlagača predstavilo se na ovogodišnjoj manifestaciji "Jesen u Lici"

Godina koja je iza poljoprivrednika čudna je i ćudljiva. Govore nam da su primjerice šljive jako slabo rodile pa neće biti previše ličke šljivovice. Krumpir je negdje podbacio, negdje dobro rodio. Bori se lički i hrvatski seljak sa svim nedaćama, ali ne da se. A ono što radi može izložiti, pa i prodati na ovakvoj izložbi jer domaće je ipak najbolje.

Sve najbolje iz Like 

Manifestacija u organizaciji Ličko-senjske županije održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskoga sabora te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Izlagači su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, mala trgovačka društva, udruge, zadruge, javne ustanove koje skrbe o zaštićenim područjima, škole.

Osim izložbeno-prodajnog dijela održan jei kulturni program uz nastup brojnih kulturno umjetničkih društava. U sklopu manifestacije održana se i izložba autohtonog hrvatskog goveda – buše te izložba ličke ovce pramenke. Ocijenjeni su najbolji proizvođači meda, sira i rakije proizvedenih na području Ličko-senjske županije.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Zdena Ramljak Lička pramenka Šampionsko grlo Jesen u Lici


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/