Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.03.2009.

Zbog tova svinja 250.000 kn u minusu

PROPAST SVINJOGOJACA A. Lošić iz Starih Mikanovaca odustao od posla

  • 783
  • 37
  • 0

Prema podacima časopisa Lider, u Vukovarsko-srijemskoj županiji lani je odjavljeno stotinjak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Među tom je statistikom i Antun Lošić iz Starih Mikanovaca, koji se od 1995. intenzivno bavio svinjogojstvom, ali je odustao jer u tome nije vidio računicu.

- Imao sam 45 krmača i godišnje tovio oko 800 tovljenika hranom koju sam proizvodio na 30 hektara zemlje. Ipak, nije se isplatilo jer kod nas je otkup neorganiziran, veliki proizvođači uništavaju male, a i kupci su nas ucjenjivali. Nekoliko godina sam morao prodavati svinje po 7 ili 8 kuna za kilogram da bih barem dijelom smanjio gubitak, a o zaradi se nije moglo ni razmišljati.

Osim toga, bolest mi je zahvatila prasce i krmače, pa sam morao kupovati prasce za tov i odlučio sam stati. U zadnje dvije godine izgubio sam sigurno 250.000 kuna, ako ne i više - priča Lošić dok pokazuje prazne svinjare u koje je uložio 300.000 kuna, od čega je pola kredit.

Uspio ga je vratiti, ali ostali su još neki manji krediti za mehanizaciju. Dodaje kako se u njegovom selu još samo jedan čovjek bavi svinjogojstvom jer ima kupca koji dobro plaća, a svi ostali su propali.

- Da je otkupna cijena bila barem 9 kuna i uz poticaj od 120 kuna po grlu, tov bi se isplatio - tvrdi Lošić, koji je namjeravao proizvoditi hranu i prodati je kroz svinjsko meso, ali se plan nije ostvario. No, nastavit će se baviti ratarstvom i proizvoditi stočnu hranu kako mu ne bi propalo ono u što je ulagao godinama.

Slučaj nije usamljen jer se, kaže Andrija Matić, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, mnogi seljaci iz jedne djelatnosti prebacuju u drugu, isplativiju. Zbog toga je, dodaje, ipak više onih koji otvaraju OPG nego onih koji zatvaraju, pa ih danas ima oko 9500.

Autor: MIROSLAV FLEGO


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Počela berba portugisca Članovi udruge Portugizac Plešivica i njihovi gosti i ove su godine simbolično najavili berbe. Bralo se portugizac u vinogradu OPG-a obitelji Ciban od kojeg će nastati mlado vino koje miriše na jesen. Predsjednik Udr... Više [+]