Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari
  • 09.05.2014. 19:00

Zbog EU rodni listovi i za goveda

"Životni broj", odnosno evidencija roditelja svakog pojedinog grla, potreban je radi kontrole isplate potpora i pravila vrijede za sve članice Europske unije

Foto: freedigitalphotos.net
  • 326
  • 29
  • 0

Vijest da će vlasnici križanaca goveda ostati bez potpore zatekla je ovih dana stočare, koji sada strahuju za vlastita gospodarstva. Kako kažu - novo pravilo da za ostvarenje potpore/premije u 2014. godini moraju imati pasminski sastav za svako grlo, odnosno da oba roditelja moraju biti evidentirana - došlo je preko noći.

"Životni broj goveda"

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju smiruju situaciju i navode da su funkcioniranje i način dodjele potpora i dalje uređeni Zakonom o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te Pravilnikom o provedbi programa izravne potpore i pojedinih mjera državne potpore u poljoprivredi u 2014. godini. "Životni broj", odnosno evidencija roditelja svakog pojedinog grla, potreban je radi kontrole isplate potpora i pravila vrijede za sve članice Europske unije. Uobičajen je to postupak za potpore koje dodjeljuje Europska unija - navodi Glas Slavonije.

Provjeriti šifre grla

Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) pojašnjava da nema mjesta panici te da je samo potrebno držati se naputaka Agencije za plaćanja i rješiti "životni broj". Naime, prilikom evidentiranja grla i dalje postoji opcija pasmina 03 - "ostali križanci", kojom se goveda i dalje mogu označavati.

Budući da je za čistokrvno govedo potreban uzgojno valjani list, opciju su radi jednostavnijeg upisa koristili brojni stočari, pripadala li grla u skupinu ili ne, a sada će podatke morati korigirati ukoliko ne žele ostati bez potpora - pojašnjava Kolak. Zahtjevi za potporama zaprimaju se od 01. ožujka do 15. svibnja tekuće godine te je za provjeru šifre pod kojom su upisana grla ostalo još vrlo malo vremena.

APPRRR - nema mjesta panici

Iz Agencije za plaćanja navode kako se u Jedinstvenom registru domaćih životinja nalazi 6% križanaca grla stoke i uvjeravaju - za grla pasmine pod opcijom 03 - "ostali križanci", može se podnijeti zahtjev za potporom u okviru Jedinstvenog zahtjeva za krave dojilje u 2014. godini. Ukoliko proizvođači smatraju da je pasminski sastav njihovih grla u Jedinstvenom registru domaćih životinja krivo evidentiran, još uvijek to mogu ispraviti kontaktiranjem Hrvatske poljoprivredne agencije ili ovlaštenih veterinarskih organizacija.

Upravo u cilju smanjenja dezinformacija te kako bi poljoprivrednici bili detaljno upućeni u proces funcioniranja potpora, Agencija za plaćanja svake godine izdaje brošuru Priručnik za poljoprivredna gospodarstva - Kako ostvariti potporu u 2014., koju možete pogledati ovdje.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Rodni listovi za goveda EU regulativa APPRRR Životni broj goveda


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]